Publicerad:
Uppdaterad:

Försprånget minskar

Publicerad:
Uppdaterad:

Nytt spår: Saddam gömmer sig i Irak - han rör sig ständigt

PÅ JAKT EFTER SADDAM Oppositionsledaren Ahmed Chalabi, till vänster, säger att förföljarna nu bara är 12-24 timmar efter Saddam. Exdiktatorn rör på sig hela tiden.
Foto: AP
PÅ JAKT EFTER SADDAM Oppositionsledaren Ahmed Chalabi, till vänster, säger att förföljarna nu bara är 12-24 timmar efter Saddam. Exdiktatorn rör på sig hela tiden.

NEW YORK

Förföljarna är hack i häl på Saddam Hussein. Och han finns kvar i Irak.

Det säger en av oppositionsledarna, som får information om var Hussein varit mellan 12 och 24 timmar efter att han har varit där.

Saddam Hussein rör sig enligt uppgift tillsammans med en av sina söner.

- I förrgår var hans son Qusay i Aadhamiya, säger Ahmed Chalabi.

Oppositionsledaren Ahmed Chalabi i Irakiska nationella kongressen, INC, en grupp bestående av oppositionella som nu samarbetar med koalitionens militär i Irak, säger till brittiska BBC att de förföljer Saddam Hussein och minst en av hans söner.

Hussein är fortfarande är kvar i Irak men rör ständigt på sig, säger Chalabi.

Kommer allt närmare

INC:s anhängare har inte lyckats komma ifatt den före detta presidenten, men de kommer allt närmare.

- Vi är medvetna om hans rörelser mellan 12 och 24 timmar efter att han har varit där, säger Ahmed Chalabi till BBC.

- Vi fick underrättelser om hans son Qusay i går. Natten innan hade han setts i Aadhamiya.

Ingen information finns om var den andre sonen, Uday, befinner sig.

Samtliga rapporter om Saddam Hussein de senaste veckorna har hävdat att Qusay finns i faderns sällskap. Före bombningen sågs de fly tillsammans, enligt flera vittnesuppgifter.

Spekulationerna har varit många om var de befinner sig. Bland annat har det påståtts att de gömmer sig i tunnlar i norra Irak och att de flytt till Syrien.

Men Syrien verkar de senaste dagarna ha börjat böja sig för USA:s krav på att inte härbärgera irakiska före detta regimmedlemmar. Minst en av de mest eftersökta i USA:s kortlek på 55 personer har återvänt från flykt i Syrien och gripits.

Försökte revoltera

Ahmed Chalabi, 58, försökte en gång starta en revolt mot Saddam Hussein, men säger att han inte är ute efter en hög post i det nya Irak. Han flydde landet som ung pojke 1956 och har arbetat mot regimen från utlandet .

Ett par dagar innan Bagdad föll flögs han dit av USA, och han har stöd från USA:s vicepresident Dick Cheney och en rad andra av "hökarna" i Bushadministrationen.

Chalabi säger sig vilja arbeta för demokrati i Bagdad, och samarbetar med USA i jakten på Iraks störtade president.

Fredrik Virtanen

Publicerad:
Publicerad: