Politiker struntar i karensdagen

Riksdags- ledamöter låter bli att rapportera sjukdagar - sparar tusentals kronor

De har själva beslutat om att alla svenskar som blir sjuka ska ha en karensdag.

Men flera riksdagsledamöter erkänner att de sluppit karensdagar genom att inte sjukanmäla sig, uppger Ekot.

Miljöpartiets Peter Eriksson uppger att han jobbade hemifrån under en av de aktuella dagarna.
Miljöpartiets Peter Eriksson uppger att han jobbade hemifrån under en av de aktuella dagarna.

Precis som alla andra ska riksdagsledamöter anmäla till arbetsgivaren när de blir sjuka. Enligt en granskning som Ekot har gjort så har många ledamöter struntat i att anmäla sjukdom och på så sätt sluppit karensdag.

En av dem är socialdemokraten Sinnika Bohlin. Hon låg på sjukhus i flera dagar för en knäoperation utan att sjukanmäla sig.

- Om det är så att det är möjligt att betala tillbaka, om det kan kallas fusk på något sätt, så betalar jag mer än gärna tillbaka. Men jag har missat totalt den delen i så fall, säger Sinnika Bohlin till Ekot.

Inte en sjukdag på 13 år

Ekot har tittat närmare på de sittande riksdagsledamöternas sjukskrivningar de senaste 13 åren. Granskningen visar att över 60 procent av dem inte har varit sjukskrivna från jobbet en enda dag.

Alla ledamöter har inte suttit i riksdagen i 13 år, men 200 ledamöter har suttit sex år eller mer i riksdagen.

Uppgav att han var sjuk

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, med sex år i riksdagen, är en av de riksdagsledamöter som inte har anmält en enda sjukdag. Men när han blev uppringd av Ekot i förra veckan orkade han inte hämta de uppgifter journalisten ville åt.

Anledningen han uppgav var att han var för sjuk.

Trots det tänker han inte sjukanmäla sig utan menar att han jobbade hemifrån den aktuella dagen.

Slupp förlora tusentals kronor

Vid sjukfrånvaro ska ledamöterna anmäla detta till både arbetsgivaren och partikanslierna. Vänsterpartisten Sermin Özürküt har, åtminstone en gång, meddelat endast partiet och inte arbetsgivaren att hon varit sjuk. På så sätt har hon sluppit undan flera tusen kronor i löneavdrag.

- Då måste jag erkänna att jag skulle ha gjort det. Även om det var en dag eller två dagar eller tre dagar så skulle jag ha gjort det. Självklart, säger Sermin Özürküt till Ekot.

Fredrik Lindahl

Publisert: