Nyheter

Oväntad segrare i valet i Iowa

NYHETER

John Kerry slog förhandfavoriterna

Senator John Kerry vann demokraternas provval i Iowa. När 70 procent av valkretsarna räknats hade han tilldelats 38 procent av delegaterna till delstatskonventet.

Senatorn John Kerry.

Foto: ap

Förhandsfavoriten Howard Dean hamnar på tredje plats, långt efter Kerry och senator John Edwards, som fått 32 procent av delegaternas röster. Edwards framgång är den största sensationen i detta överraskningsval.

Kongressledamoten Richard Gephardt hamnade långt efter, på fjärde plats.

Resultatet redovisas inte i antal röster eftersom det inte är ett vanligt val där väljarna lägger en röst i en valurna. I stället räknar man delegaterna som utses vid provvalet. På engelska heter provvalet caucus, ett gammalt indianskt ord för rådslag.

Väljarna trotsade sträng kyla och gick till de 2?000 vallokalerna på måndagskvällen.

Krigsmotståndaren Dean var så sent som för en vecka sedan närmast given som segrare. Någonting har hänt de senaste dagarna som urholkat stödet för honom. Troligen tvivlar väljarna på att han är rätt man för att slå president George Bush i valet i höst.

Det har uppgetts att Vita huset hoppades att Dean ska bli demokratisk presidentkandidat eftersom han betraktas som den mest sårbare.

Dean ger inte upp bara för att han led ett överraskande nederlag i Iowa. Han tänker fortsätta slåss för att bli demokratisk presidentkandidat i höst, sade han på valkvällen.

Trots att krigsmotståndet är utbrett bland demokraterna i Iowa vinner Kerry som röstade ja till kriget i Irak i senaten. Men Kerry är veteran och krigshjälte från Vietnamkriget och om han numera motsätter sig kriget i Irak kan han inte anklagas av Bush för att vara opatriotisk.

Kerry har haft en storartad sista kampanjvecka och hans framgångar slår observatörer i Iowa med häpnad. För några månader sedan var han närmast avskriven som kandidat.

Men den största sensationen är att det gått så bra för John Edwards, den yngste av kandidaterna. Han var tidigare närmast okänd och låg på några få procent.

Edwards är ett nytt ansikte och kan ha fått ett genombrott under valrörelsen i Iowa. Han har gjort mycket gott intryck. Edwards framställde sig som positiv och som en vanlig medborgare. Nu kommer väljarna i de kommande primärvalen att uppmärksamma Edwards på ett helt annat sätt än de skulle gjort om han kom på fjärde plats, som var väntat på förhand.

För veteranen Gephardt innebär fjärdeplatsen troligen slutet på hans kandidatur.

Provvalet i Iowa är kandidaternas första möte med väljarna under årets presidentval i USA.

Om en vecka är det dags för det första riktiga primärvalet, det i New Hampshire. Där väntar två andra kandidater som struntade i provvalet i Iowa: exgeneral Wesley Clark och senator Joe Lieberman. Särskilt Clark har gjort en bra valrörelse hittills, men nu får han konkurrens av i första hand de tre som kom först i Iowa.

Thomas Höjeberg/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter