Nyheter

Därför är fredag den 13:e en otursdag

NYHETER

Svenskarna har betraktat fredag den 13:e som en otursdag så långt bak i tiden som de skriftliga källorna sträcker sig. Ursprungligen härstammar myten från Jesu tid.

Teorin bygger på att Jesus och hans lärljungar var tretton till antalet. Den trettonde var Judas, han som svek Jesus – därav olyckstalet tretton. Jesus hängde sedan på korset på långfredagen.

- Tillsammans ger de två orsakerna extra otur och vi har fredag den 13:e, säger Jonas Engman, universitetslektor i etnologi vid Stockholms universitet.

Han tror att myter som fredagen den 13:e är en sorts föreställning om magi och att de hjälper oss att förklara och förstå världen. Trots att dagens samhälle kräver vetenskaplig fakta för att det ska tas på allvar och myter oftast betraktas som lite tramsigt säger Engman att han tror att det är vanligare att oroa sig för fredagen den 13:e idag än vad det var förr.

- Myter är så medialt uppmärksammade idag. Därför tror jag att det är betydligt vanligare att vi förknippar fredag den 13:e med otur idag än vad man gjorde i det gamla bondesamhället, säger Engman.

Åsa Asplid

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

LÄS VIDARE

Fredagen den 13 – rent nys