Ardalan Shekarabi ny ordförande i SSU

Publicerad:
Uppdaterad:

Konkurrenten Lina Afvander drog tillbaka sin kandidatur

KARLSTAD

Ardalan Shekarabi valdes enhälligt till ny SSU-ordförande på onsdagen. Den tänkta motståndaren Lina Afvander drog tillbaka sin kandidatur.

Ardalan Shekarabi.
Foto: Öyvind Lund
Ardalan Shekarabi.

Nu hoppas företrädare på både höger- och vänstersidan att SSU till slut ska kunna enas.

Shekarabi som är från Uppsala fick stående ovationer och jubelrop i Karlstads kongresscenter när han valts till ordförande. Nästan lika stor uppskattning mötte Lina Afvander från Jönköping när hon oväntat deklarerade att hon avstod från att kandidera.

-Vi måste lägga konflikterna bakom oss och satsa vår energi utåt för att ändra världen. För fienden finns inte här inom oss utan fienden finns långt till höger om oss, sade Afvander.

-Du får mitt förtroende Ardalan, använd det väl. Stärk organisationen och läk vår rörelse.

Shekarabi överraskad

Sedan mitten av 1990-talet har en stark vänstersida med mycket radikal politik försökt vinna ordförandeposten. Vid förra valet, 1999, vann Mikael Damberg med bara två rösters marginal över Luciano Astudillo och sedan dess har stridigheterna fortsatt.

Ardalan Shekarabi visste inte om att Afvander skulle avstå och blev förvånad men också glad.

-Det här ger mycket bättre förutsättningar att ena förbundet och att kunna hantera den här konfliktsituationen, sade Shekarabi på den efterföljande presskonferensen och hoppades på bättre dialog mellan länsförbunden och större respekt för åsiktsskillnader.

Mikael Damberg, som nu lämnar ordförandeposten, var också nöjd:

-Det här var en väldigt snygg process. Lina har gett Ardalan chansen, det innebär att fler kan ge varandra chansen.

Fler platser i styrelsen

Klart är att ledande på vänstersidan inte ville ha en upprepning av de senaste splittrade kongresserna utan medvetet valde att sträcka ut en hand. Nu hoppas de på motsvarande gest från majoriteten genom att exempelvis få fler platser i förbundsstyrelsen som väljs på onsdagseftermiddagen.

I sak vill Ardalan Shekarabi att SSU ska bli tuffare och kaxigare i förhållande till moderpartiet när åsikterna går isär. Själv är han född i Iran och menar att det ger ett annat perspektiv på politiken. Exempelvis vill han förändra integrationspolitiken genom att hårdare attackera arbetslösheten bland invandrare med riktade åtgärder.

Ett annat område där han vill driva på partiet är bostadspolitiken där det behövs mer statliga insatser för att ungdomar ska ha en chans att få bostäder. Samarbetet med v och mp stödjer han dock. En allians med mittenpartierna vore mycket sämre.

Vad gäller regeringens utrikespolitik vänder han sig mot den Israelvänliga inriktningen.

-Persson bör vara tydligare med sitt stöd till palestinierna, säger Shekarabi.

Mats Eriksson/TT

Publicerad: