"Även om det är hemskt, finns det mycket positivt"

NYHETER

Läs chattet med Röda Korsets Christina Ulfsparre

I över en vecka har hon vistats bland död och förruttnelse i det katastrofdrabbade Thailand.

Men mitt i all tragedi kan hon ändå se något positivt.

Läs hela chattet med Röda Korsets Christina Ulfsparre här.

Emme! säger: heeej heeeej hemskt det som har hänt i Thailand. Hur är stämningen där borta?//EMINA

   Christina Ulfsparre säger: Vi är ofta väldigt ledsna. Vi gråter ofta. Samtidigt är detta det mest väsentliga vi gjort och alla hjälps åt och thailändarna är fantastiska. Så även om det är hemskt, så finns mycket positivt.

thrice säger: Hur lång tid kommer det ta för Thailand att bygga upp allt igen? Kommer dom verkligen försöka bygga upp allt på 2 månader endast för att dom inte vill förlora turismen osv?

   Christina Ulfsparre säger: Jag vet inte, men jag tror att det vkommer att gå fort. Man har redan röjt jättemycket. Svenskarna är mycket viktiga och omtyckta för thailändarna. Och jag tvivlar inte på att man kommer att kunna åka hit igen redan nästa säsong. Det är en viktig hjälp som vi kan ge det thailändska folket. Redan nästa månad kan man åka till der platser som inte är så förstörda. Och det är få platser som drabbats hårt, många platser har klarat sig helt.

Bengt säger: Hejsan, hur ser dut ut där nere? Börjar hjälpen att komma igång nu? Behövs det några frivilliga?

   Christina Ulfsparre säger: Hjälpen har absolut kommit igång. Och jag tror inte att det i nuläget är läge för fler frivilliga – thailändarna gör ett så fantastiskt arbete själva. Det mesta akuta skedet är över, nu kvarstår mest återuppbyggnaden.

säger: Hur ska man göra om man vill skaffa sig en fadderfamilj i Thailand??

   Christina Ulfsparre säger: Ja, det vet jag inte. Jag tror inte det behövs, det är ett högt utvecklat land. Och jag har aldrig hört om ett sådant behov. Thailand är från och med i år inte längre ett biståndsmottagarland.

jocke säger: Hej kicki!!! Tack för ett stort jobb där nere. Hur mycket svensk personal och volontärer är det på plats där nere nu???

   Christina Ulfsparre säger: Det finns flera oprganisationer här nere. Jag jobbar just nu på det svenska generalkonsulatet i Phuket. Här finns just nu ud, räddningsverket, försvaret, rikskrim, id-kommissionen, Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Socialstyrelsen och begravninfsentreprenörerna tillsammans i samma hus. Från första dagen och till och med nu har 50 svenska volontärer arbetat här, nu är de bara 5 kvar och det täcker behovet som håller på att minska.

Lemmy säger: Vad kan man göra för de drabbade - förutom att ge bidrag till insamlingarna?

   Christina Ulfsparre säger: Det är det bästa bidraget. Pengar är det som behövs, för detta kan fördelas utifrån behov till de drabbade. Sedan tycker jag att det är viktigt att man fortsätter resa till Thailand. Svenskar är den största gruppen som reser hit och man vill ha oss hit. Det är viktigt att inte lämna Thaliand i sticket.

Åsa säger: Alla de som arbetar med räddningsarbetet i katastrofområdet - vilken hjälp får de för att kunna bearbeta alla sina upplevelser och orka med det hela?

   Christina Ulfsparre säger: Det finns personal från Svenska kyrkan, Röda Korset och Rädda Barnen på plats med kris- och medmänskligt stöd för alla – både drabbade familjer och oss som behöver någon att prata med. Det spelar ingen roll vem man är, alla berörs och behöver stöd för att bearbeta detta. Vi får ta emot mycket vrede från de drabbade. En vrede som är en högst normal reaktion på en totalt onormal situation. Och det måste vi få hjälp med att bearbeta och härbärgera.

Steffo säger: Hur mår du själv efter att ha vistats bland död, tragedi och förruttnelse i tio dagar?

   Christina Ulfsparre säger: Jag mår bra. Jag tycker att jag gör stor nytta. Jag är ofta ledsen, men det känns ändå bra att vara här. Vi ska inte vara här mer än en och en halv vecka, det är ungefär maxtiden för hur länge vi får vara kvar. Sedan byts vi ut. Jag åkte förra torsdagen och åker hem på söndag. Det är också mycket positivt när man ser hur mycket engagerar sig och hjälper till både här och i Sverige.

mackan säger: Finner dom fortfarande döda kroppar i allt bråte??

   Christina Ulfsparre säger: Man hittar fortfarande döda kroppar. Men det är inte samma omfattning längre.

Nattis säger: Hej!Jag läste att det kommer tusrister till Thailand trots det här som har hänt.. är inte du rädd att det ska hända igen?

   Christina Ulfsparre säger: Nej, det är jag inte. En liknande händelse har inte inträffat i modern tid och man kommer nu att bygga upp ett varningssystem.

Steffo säger: Vad har hänt med de befarade epidemierna i kustsamhällena?

   Christina Ulfsparre säger: Det finns inga epidemier. Den thailändska sjukvården är otroligt proffsig och håller en hög kvalité. Det har den gjort även under katastrofen.

   Christina Ulfsparre säger: Tack för era frågor – de känns relevanta och det var bra att få förmedla det som jag skulle ha sagt även utan era frågor.

aftonbladet.se