Christian, 3, förgiftades med salt

NYHETER

Blivande fosterföräldrar dömda för dråp

Ian och Angela Gay ville adoptera treårige Christian Blewitt.

Men när han uppförde sig illa tvångsmatade de honom med salt. Fyra dagar senare avled pojken på sjukhus.

På torsdagen dömdes de till fem års fängelse vardera för dråp, uppger nyhetsbyrån AP.

Ian och Angela Gay ville adoptera Christian, 3, och hans två småsyskon. De köpte ett nytt hus i Halesowen och Ian slutade sitt jobb för att bli hemmapappa på heltid, enligt Sky News. Barnen flyttade in hos dem i slutet av förra året för en försöksperiod på 13 veckor.

Men efter fem veckor i paret Gays hem i Worchestershire i Storbritannien, fördes treårige Christian till sjukhus.

Av åtalet framkommer enligt AP att pojken ” inte lyckats leva upp till deras förväntningar om ett bekvämt familjeliv”, och avvisat sin blivande adoptivfar Ian Gay. Sky News rapporterar att Ian Gay under ett telefonsamtal beskrivit pojken som svår att kommunicera med.

Hittades i koma

Den 8 december förde Christian till sjukhus i Ian Gays bil, efter att pojken hittats i koma på sitt rum. Enligt åtalet hade Christian hade tvångsmatats med mellan tre och fyra skedar salt som straff för dåligt uppförande.

Fyra dagar senare dog han på barnsjukhuset i Birmingham, efter att läkarna konstaterat höga halter av natrium i hans blod samt skador i huvudet.

Under rättsprocessen vidhöll paret Gay att de inte visste hur de höga natriumhalterna uppstått. På torsdagen dömdes Ian och Angela Gay till fem års fängelse vardera för dråp.

Deras försvarsadvokater kallade bevisningen mot dem för ”svag”.

Karin Fyrlund