Ambassadör löpte amok

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Förstörde konstverk med självmords- bombare

Den israeliska ambassadören blev ursinnig när han såg konstverket på Historiska museet. Med hjälp av en strålkastare började diplomaten slå sönder installationen föreställande en självmordsbombare.

- Han betedde sig som en vandal, säger konstnären Dror Freiler.

Självmordsbombaren Hanadi Jarndat dödade 19 människor. Hon har inspirerat till konstverket som fick ambassadören ursinnig.
Självmordsbombaren Hanadi Jarndat dödade 19 människor. Hon har inspirerat till konstverket som fick ambassadören ursinnig.

Israels ambassadör Zvi Mazel tolkade förmodligen inte installationen på Historiska museet i Stockholm som konstnärerna Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler tänkt sig.

Slängde strålkastare

Under invigningen av utställningen "Making Differences" i går kväll blev han helt ursinnig och började riva konstverket.

- Han började skrika och gorma, sedan drog han i sladdarna och slängde strålkastarna i vattnet så det blev strömförande. Med en av de andra strålkastarna började han sedan veva för att få in den lilla båten med porträttet av Hanadi Jarndat, säger Thomas Nordanstad som är konstnärlig ledare för utställningen.

Färgat som blod

Installationen finns inne på Rosengården på museet. Vattnet i dammen är färgat som blod och i mitten flyter en liten båt. Seglet är ett porträtt av den kvinnliga självmordsbombaren Hanadi Jarndat som den 12 juni tog 19 liv. Installationen heter "Snövit och Sanningens vansinne".

Helt oacceptabelt

- Fullkomligt vansinne och oacceptabelt. Det är bara tråkigt att han inte kunde uttrycka sina känslor verbalt utan beter sig som en vandal, säger Dror Freiler.

Under invigningen skulle Freiler också spela musikstycket "Even the blood must sleep".

- Men jag vägrade så länge ambassadören fanns kvar i rummet. Han började gorma igen och försökte komma upp på scenen.

Publiken buade

Stämningen blev då hätsk och publiken som bestod av drygt 350 personer började bua.

Historiska museets chef Kristian Berg fattade beslutet att be ambassadören lämna byggnaden.

- Vi har informerat polisen om händelsen och ska nu försöka reparera installationen.

Utställningen "Making Differences" öppnar i dag. Det är ett konstprogram i samband med Stockholms Internationella Forum 2004: Att förebygga folkmord.

Aftonbladet har förgäves försökt nå Israels ambassadör Zvi Mazel för en kommentar.

Susanne Nylén

Publicerad: