– Lägenheterna för dyra för studenter

Det går fem studenter på varje lägenhet

Vem har inte hört skräckhistorien om hur svårt det är att få tag i studentrum i Stockholm, eller Uppsala?

Nu står plötsligt studentlägenheter tomma i flera av de största universitetsstäderna.

– Men har man pengar så finns det ingen bostadsbrist, säger Ulf Bingsgård, generalsekreterare för SSBF, Svenska studentbostadsföreningen.

112 000 studenter köar efter studentbostad i Sverige.

Nästan alla, 98 procent, väntar på bostad i någon av de sex största högskoleorterna: Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå eller Uppsala.

De kan få vänta länge.

Det finns ett antal rum som står tomma just nu men snittväntetiden för ett korridorsrum är ändå 18 månader i Stockholm. En tvåa får man vänta i snitt 3 år på.

Fem studenter - en lägenhet

I dag går det fem studenter på varje studentlägenhet.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har räknat ut att det behövs ungefär 62 000 nya studentbostäder i Sverige. Deras senaste bostadsrapport kom 2004.

– Det sägs att bostadssituationen förändrats till det bättre sedan dess och det stämmer väl till viss del. På en del orter finns tomma lägenheter men de är ofta dyra, dåliga och ligger dåligt till, säger Christoffer Burstedt, vice ordförande i SFS.

Mindre byggande

Svenska studentbostadsföreningen, SSBF, håller inte med om analysen.

– Vi anser att de behövs ungefär 10 000 nya lägenheter. Det är inte bara bostäder som behövs, det finns en obalans i studenternas ekonomi, säger Ulf Bingsgård.

Från branschens sida har man lugnat ner tempot i byggandet på grund av ökade antal tomma studentrum på flera orter.

I genomsnitt byggs 1 500 studentlägenheter eller rum om året. Majoriteten byggs i de stora städerna.

Men det är också där som flest rum står tomma.

– Dels är det kö och samtidigt lediga studentbostäder på samma orter. Det är någonting som inte stämmer, säger Ulf Bingsgård.

Halva inkomsten till hyra

Nyproducerat studentboendet hamnar i genomsnitt på 39 000 i årshyra ett rum med kök eller pentry.

Det blir 3 250 kronor i månaden. Det är nästan halva studiebidraget. 47 procent av din inkomst om du inte har extrajobb.

Normalt sett betalar en medelsvensk 24,5 procent av sin disponibla inkomst i hyra enligt Statistiska centralbyrån.

Vid Linköpings universitet har studentkårerna undersökt hur stor andel av studiemedlet som går till hyran. 1996 var det 31 procent. 2006 har det ökat till 37 procent.

Vad skulle krävas för att sänka hyreskostnaderna på nya studentlägenheter?

– Det är svårt att bygga billigare bostäder. Visst kan man bygga hur billigt som helst men då blir det en sämre bostad. För studenter är bostaden oftast inte bara bostad utan även arbetsplats, säger Uf Bingsgård.

Han tycker att det behövs bättre bidragssystem från staten till dem som bygger. Han tycker också att det behövs ett nytt bostadsbidrag speciellt för studenter. Och han påpekar att studentlägenheter till skillnad från andra har flera saker som ingår i hyran, som internetuppkoppling, el och vatten.

Trångt och dyrt

Trängst och dyrast bor studenterna i Stockholm.

– I storstäderna och större studentorter är det störst problem. I Malmö och Göteborg har problemen växt de senaste åren, säger Sven Bergenstråhle som skrivit rapport om ungas boende för Hyresgästföreningen.

– Vi har 14 000 studenter mellan 18 och 26 som bor hemma. De flesta vill flytta hemifrån men har inte råd säger Oskar Reimer, ordförande för SSCO, Stockholm studentkårers cenralorganisation.

Avstår från studier

Enligt honom är det pengar som saknas, därför finns det tomma studentrum på flera orter. Studenterna väljer att bo kvar hemma för att klara ekonomin.

– Den situation som uppstått, att studentbostäderna har börjat kosta så mycket gör att fler backar från att ta en utbildning för man vill inte skuldsätta sig och man har inte råd men bo, det är ett problem, säger Ulf Bingsgård på SSBF.

Fakta byggande

Flest ettor:

Färre krav på studentlägenheter:

Fler artiklar:

Karin Abrahamsson (karin.abrahamsson@ungtval.se)

Publisert: