Sänk bensinskatten – inte fastighetsskatten

NYHETER

60 procent av Aftonbladets läsare tycker att politikerna prioriterar fel

Genomsnittssfamiljen betalar 1 000 kronor mer i bensinskatt än i fastighetsskatt varje år.

Ändå väljer alliansen att slopa villaägarnas skatt – och behålla skatten på bensin.

Fel, anser Aftonbladets nätläsare. 60 procent vill sänka bensinskatten – bara 27 procent vill hellre få sänkt fastighetsskatt.

Foto: jerker ivarsson
dyra droppar Genomsnittsfamiljen betalar betydligt mer i bensinskatt än i fastighetsskatt.

Fastighetsskatten har utsetts till en av valets viktigaste frågor. I alliansens gemensamma valmanifest är man överens om att skatten på sikt ska bort. Även socialdemokraterna är för en lindring och föreslår en frysning av skatten på 2005 års nivå under de kommande åren.

Men bland många av väljarna är inte fastighetsskatten det största problemet. Över 100 000 av Aftonbladets nätläsare har svarat på frågan: ”Vilken skatt vill du helst sänka?”

Kostar mest

Hela 60 procent vill att bensinskatten ska sänkas. Bara 27 procent prioriterar en sänkning av fastighetsskatten. Runt 13 procent vill behålla båda och tycker att ”det är häftigt att betala skatt”.

Den skatt som flest vill sänka är också den skatt som kostar mest. Aftonbladet.se bad SEB:s privatekonom Gunilla Nyström att jämföra skatterna.

Hennes uträkning visar att ett svenskt genomsnittshushåll betalar 8 724 kronor i bensinskatt per år - med det bensinpris som gällde för juli 2006. Fastighetsskatten för samma hushåll hamnar på 7 700 kronor.

Nej till sänkt skatt

Men hos politikerna får väljarna inget gehör. Socialdemokraterna är sedan tidigare för en grön skatteväxling där högre skatt på bensin kompenseras med lägre skatt på arbete. Nu har även alliansen sagt nej till sänkt skatt på bensin, om de vinner valet.

– Det är av miljöskäl. Vi ska ställa om till ett hållbart samhälle, säger centerledaren Maud Olofsson, till aftonbladet.se.

Kristdemokraternas Göran Hägglund är däremot besviken på alliansens beslut.

– Jag företräder ett parti som vill ha sänkt bränsleskatt. Men i manifestet finns det inte med.

Kör längre sträckor

Skillnaderna i landet är stora när det gäller hur mycket ett hushåll betalar i fastighets- respektive bensinskatt.

I Stockholmsområdet är skatten för boende betydligt högre än vad den är i till exempel Norrland. I norra Sverige drabbar däremot bensinskatten extra hårt eftersom många kör betydligt längre sträckor där.

För ett genomsnittshushåll i Jämtlands län stannar den årliga fastighetsskatten på 4 060 kronor. Om samma hushåll kör 3 000 mil på ett år blir deras bensinskatt över 17 000 kronor, enligt SEB:s uträkning.

Fakta: SEB:s jämförelse

Vänsterblocket om bensinskatten

Alliansen om bensinskatten

I valmanifestet har alliansen enats om att inte sänka bensinskatten.

Men partierna tycker olika i frågan. Både moderaterna och kristdemokraterna är egentligen för lägre skatt på bensin.

Johanna Melén