Folk kör som galna på motorvägarna hemma på Teneriffa

NYHETER

Tv-bilderna från olycksplatsen är välbekanta och overkliga på samma gång.

Jag vet inte hur många gånger jag har åkt på motorvägen TF-1. Hundratals gånger har jag passerat förbi macken där bussolyckan inträffade. Men samtidigt som uppgifterna om olyckan känns som en kalldusch är jag tyvärr inte förvånad. Jag är snarare förundrad över att det inte har hänt tidigare.

Jag har åkt TF-1 i hundrafemtio kilometer i timmen medan kusinen blinkat med helljusen in i bilarna framför för att komma fram fortare. I baksätet stod hans tvååring utan bilbälte och försökte hålla balansen. Vi höll inte på att missa flyget. Det var ingen som var akut sjuk. Kusinen bara gillar att köra fort.

På samma väg har jag blivit hemskjutsad av en vän till familjen. Det krävdes att jag berättade var han skulle svänga av eftersom han såg så oskarpt efter att ha druckit whisky hela kvällen.

Nej, det är inte jag som väljer konstiga ressällskap. Folk i allmänhet kör som galningar på Teneriffas motorvägar. Så gott som alla öbor har förlorat någon släkting, vän eller bekant i trafiken. Kusinen Margot brukar bestämt hävda att vägarna är för bra byggda.

- På en sån här bred och fin väg vill folk köra i 180. Den får en att känna sig odödlig.

Jag vet inte om hennes analys stämmer, men faktum är att på just TF-1 prejades min väninna från Uppsala över till den mötande filen och krockade. Den unge föraren i den andra bilen dog. Min väninna klarade sig undan med en whiplashskada och en livslång sorg över att inte ha kunnat rädda livet på killen.

Ett par år tidigare körde en nära anhörig till mig av vägen och avled av skadorna.

Efter att jag nåtts av beskedet om olyckan satte jag på spanska nationalradions nyhetskanal för att få veta mer. Symptomatiskt nog var det istället en stor radiodebatt om vad man ska göra för att förhindra alla trafikolyckor.

På Teneriffa är trafiksituationen på flera sätt ännu mer komplicerad än på fastlandet, där debatten hölls.

En mycket stor andel av dem som kör på vägarna är turister som varken kan bilen, vägarna eller trafikkulturen. I britternas fall är förarna sällan ens vana vid högertrafik.

Många besökare har också gått på myten om att spanska trafikpolisen ser mellan fingrarna om man tar ett glas eller två. Det må ha varit riktigt förr, men sedan ett år tillbaka har alkoholreglerna skärpts och är desamma som i resten av EU.

Spanska myndigheter har också förbjudit samtal i mobiltelefon - även om du har handsfree - och ökat antalet trafikkontroller.

Än är det för tidigt att säga om åtgärderna har gett resultat. Men en sak kan man tyvärr konstatera: resenärerna i den svenska turistbussen är varken de första eller de sista trafikoffren på Teneriffas motorvägar.

Mer om bussolyckan

Terri Herrera Eriksson