Thailand: Vi vill gräva ner liken

NYHETER

Kylcontainrarna skrämmer bort alla turister

Foto: TURISTERNA SKRÄMS BORT Turister från Japan och Sydkorea tycker inte om att Thailand fortfarande förvarar lik från tsunamikatastrofen i kylcontainrar. Enligt buddhistisk tro får andarna ingen ro på det viset. Nu ska liken grävas ner.

MALMÖ

Thailändarna vill nu ha bort kylcontainrarna med tsunamins offer.

De skrämmer bort turister.

Kylcontainrarna med kroppar har varit en svår huvudvärk för thailändarna. Enligt buddistisk tro får andarna inte ro och det har framförallt skrämt bort turister från andra asiatiska länder som Japan och Sydkorea.

-Deras turistsäsong i Thailand börjar när våra semestrar slutar och i år har den varit helt spolierad, säger Sveriges generalkonsul Alf Karlsson.

Letar en plats

- Guvernören i Pang Ngn har fått i uppdrag att leta upp en plats där kropparna kan grävas ner.

Enligt thailändarna är det en förvaring och inte en permanent begravning. Gravplatserna märks för att kropparna ska kunna grävas upp och transporteras till sina hemländer när de identifierats.

-Man lyfter på ögonbrynen. Men det ska enligt vår personal inte försvåra identifieringen eftersom alla prover, som dna, tand- och fingeravtryck, har tagits på kropparna, säger Alf Karlsson.

Oidentifierade

Det finns i dag 1 366 oidentifierade kroppar i kylcontainrarna. När de grävs ner i marken förmultnar det som finns av kvarlevorna snabbt.

-Om jag inte fått hem mina söner hade jag blivit förkrossad, säger Maria Ekdahl, 41, som miste hela sin familj i Khao Lak.

Fortfarande saknas 20 svenskar. Av dem är 13 barn.

Per-Ola Ohlsson