Gasmätare från Chalmers varnade för vulkanutbrott

NYHETER

Teknik som utvecklats på Chalmers bidrog till att hålla nere antalet dödsoffer vid lördagens vulkanutbrott i El Salvador, rapporterar SVT:s Västnytt.

I tre år har forskare, främst på Chalmers, arbetat med att utveckla instrument som mäter hur många kilo gas en vulkan släpper ut per sekund.

– För några veckor sen skedde en dramatisk ökning i gasutsläppen från vulkanen Santa Ana. Det fanns stora farhågor om ett utbrott, och i fredags började man evakuera 200 personer. I lördags kom första utbrottet, säger docent Bo Galle på Chalmers till Västnytt.

Bara två personer rapporteras ha omkommit till följd av utbrottet, trots att det ligger en by bara två kilometer från kratern.

– Vulkanologer i El Salvador övertygade oss om att det var något på gång. För en månad sen skickade vi dit en enkel manuell utrustning, som man håller i handen. När vi såg att det utvecklades mot något allvarligare, sände vi ett automatiskt instrument, berättar Galle.

Världens 15 mest aktiva vulkaner kommer att få fasta gasmätare, som följd av ett EU-projekt. Insatsen i El Salvador var en ”smygstart”. Mätresultaten från Santa Ana ska nu läggas ut på internet, så att till exempel landets civilförsvar kan se dem.

TT