Hårdföra islamister tros vara ansvariga

NYHETER

Gruppen låg bakom attentatet för tre år sedan

Foto: MÅLET: VÄSTERLÄNNINGAR Gruppen Jemaah Islamiyah har utfört en rad attentat de senaste åren.

Ingen har tagit på sig ansvaret för bomberna.

Men alla "vet" att islamistiska Jemaah Islamiyah är skyldigt.

-Vi kommer att hitta och gripa gärningsmännen för att ställa dem inför rätta, säger Suslio Bambang Yudhyono, president i Indonesien.

Gårdagens bombattentat var välplanerade och tros ha krävt stora resurser. Alla internationella bedömare utgår därför från att den islamistiska gruppen Jemaah Islamiyah slagit till igen.

-Det är bara de som har kapacitet att genomföra en koordinerad och samtidig attack, säger Rohan Gunaratna, terrorexpert i Singapore.

Många attacker

Jemaah Islamiyah misstänks för en lång rad attacker under de senaste åren. Gruppen sägs betrakta bombdåden på Bali 2002 som sin största framgång. Då dödades 202 människor, de flesta västerländska turister.

Det brittiska säkerhetsföretaget International Crisis Group har kartlagt Jemaah Islamiyahs arbetsmetoder:

Organisationen är knuten till terrornätverket al-Qaida.

Den opererar genom mindre celler som är förhållandevis löst organiserade.

Grupperna bildas för att genomföra en attack för att sedan upplösas under en tid.

Den tros ha fyra huvudsakliga grenar (mantiqis) som opererar i olika delar av Sydostasien: en för Malaysia och Singapore, en för Java, Mindanao, Sabah och Sulawesi, en för Australien och en för Nya Guinea.

Ledarskiktet består av veteraner från kriget mot Sovjetunionen i Afghanistan.

Unga fotsoldater

Attackerna tros utföras av unga män från religiösa internatskolor. Dessa "fotsoldater" deltar inte i planeringen och väljs ut strax före attentaten.

Rörelsens tidigare huvudmål var kristna kyrkor och präster. Detta tros ha förändrats i samband med USA:s offensiv mot terrorism. Nu är det västerländska mål i Sydostasien som gäller.

Olle Castelius