Enormt tryck att ordförande blir en kvinna

NYHETER

När Wanja Lundby-Wedin sa att hon blir ett bra stöd till Göran Perssons efterträdare satte spekulationerna i gång igen.

Wanja, Mona eller Ulrica?

Ingen vet. Utom att en kvinna står högst på önskelistan.

Göran Persson gav ett smula moloket intryck på sitt elfte första maj-firande som partiledare. Han kom ensam - om man nu kan vara ensam omgiven av tio livvakter.

Han repeterade talet ensam bakom scenen. Och dem han var hjärtligast emot var inte partikamraterna. Det var barnen som ville bli plåtade tillsammans med statsministern med sina mobilkameror.

Oavsett hur det går i valet i höst lider Göran Perssons tid som statsminister mot sitt slut. Förlorar socialdemokraterna går det snabbare. Vinner de valet igen tar det lite längre tid.

För ett år sedan funderade Göran Persson högt om sin egen avgång. I dag är det tyst - på ytan.

Men i en intervju i tidningen Ordfront medgav LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin indirekt att åtminstone hon funderar på frågan.

Det hon kommit fram till är i korthet följande:

1. Hon skulle klara uppdraget som partiordförande eftersom det liknar det jobb hon har.

2. Men hon har aldrig suttit i riksdagen. Och den erfarenheten måste den som vill bli statsminister ha i bagaget.

3. Däremot skulle hon "kunna vara ett bra stöd till den som efterträder Göran Persson".

Socialdemokraterna har funnits i 117 år. Under hela denna långa tid har partiet haft sex ordförande. Alla har varit män.

Trycket på att det blir en kvinna nästa gång är enormt. Men den vanligaste förklaringen är inte särskilt övertygande. Bara att "det är dags nu".

Det är lätt att hålla med om. Men det är sällan dags för kvinnor om deras stödtrupper inte har en väldigt bra idé om varför det ska bli just hon.

Hittills har det bara "varit dags" i två av de sex riksdagspartier som leds av en traditionell ordförande. Centerpartiet som redan är inne på sin andra kvinna. Och vänsterpartiet som under Gudrun Schyman lyckades samla 12 procent av väljarna.

Ulrica, Mona eller vem? Det enda vi vet är att bussiga Wanja ställer upp som kamratstödjare till vem det än blir.

Göran Persson sparar på krutet. I förstamajtalet hade han inte en enda nyhet eftersom bara "en fåntratt" bränner av det viktigaste fyra månader före valet.

Nyheterna får vänta till valrörelsen. Sannolikt Perssons sista som partiledare.

Lena Mellin