Fredrike berättar allt om sitt liv i bloggen

NYHETER

Vad är personlig? Vad är privat? Gränsen blir allt suddigare när fler och fler lägger ut personlig information om sig själva i sina bloggar på internet.

För Fredrike Lantz är bloggen ett sätt att synas, ta plats och få prata till punkt.

– Att skriva så att andra läser är en känsloprocess, säger hon.

Foto: Inte anonym Det finns stora fördelar med att blogga i sitt eget namn, säger Fredrike Lantz.

Långt innan blogghypen slog till med dunder och brak lade Fredrike Lantz ut sina dagboksanteckningar på nätet. När hon för nio år sedan för första gången publicerade sina dagbokstexter var det inte ett så stort steg för henne.

– Jag har alltid skrivit och för mig var det ett sätt att få respons på vad jag tycker och tänker, säger hon.

Sitt eget namn

Fredrikes blogg handlar om allt från vardagliga enkelheter till väldigt personliga angelägenheter om henne själv och om hennes äktenskap. Och hon skriver allt under sitt eget namn.

– Det kommer mycket gott av att berätta vem man är. Jag har fått vänner via bloggen och fått hjälp när jag mått dåligt. Jag tror det är viktigt att folk känner att det är en äkta person de läser om.

Enligt Roland Karlsson som är ansvarig för en stor bloggsida på internet har antalet bloggare och läsare stadigt ökat under det senaste året. Idag finns sannolikt 50 000 aktiva bloggar i Sverige och fler tillkommer varje dag. Många väljer att skriva väldigt personligt.

Kan vara känsligt

– Jag tycker man ska tänka efter innan man lägger ut sitt riktiga namn i en blogg. Vi ser ett mönster i att många börjar med bloggen i sitt eget namn, men efter ett tag ändrar de sig och lägger in ett användarnamn i stället, säger Roland Karlsson. Det kan vara känsligt för arbetsgivare eller närstående om bloggen rör något som angår dem.

Fredrike Lantz har en överenskommelse med sin man att de inte diskuterar vad hon skriver på nätet och att de skiljer mellan nätet och verkligheten.

– Att prata och skriva är olika sätt att kommunicera. Men det är klart att ibland går det inte att hålla isär efter som jag ju alltid är Fredrike.

Bloggexpertens bästa tips om du vill starta en blogg

Vill du läsa bloggar?

Kajsa Sigvardsson