På rätt kurs i sommar

NYHETER

Lär dig segla som en riktig sjöbuse

Drömmer du om en sommar till havs, men har aldrig satt din fot i en segelbåt?

Lugn, bara lugn. Det finns flera kurser i stan, och det tar bara några dagar att lära sig seglingens sköna konst.

Foto: Stan är full av vatten För dig som drömmer om att lära dig segla finns flera kurser i Stockholm. Och vem som helst kan lära sig: ”Det enda kravet är att man ska kunna simma 200 meter”, säger Magnus Kyllenbeck, huvudansvarig på Båtägarskolan. På bilden lär sig Anna Levander seglingens grunder.

Tänk att få svischa fram på böljan den blå, förbi kobbar och skär. Känna vinden i håret, ha picknick på klipporna, övernatta i en naturhamn... ja ni vet, den svenska sommaren i ett nötskal.

Alla kan lära sig segla

Om man aldrig har satt sin rumpa i en sittbrunn då? Inga problem, med en seglarkurs i bagaget är det bara att hissa segel och ge sig i väg. Och alla kan faktiskt lära sig segla, enligt Magnus Kyllenbeck, huvudansvarig på Båtägarskolan.

Simkrav

– Det enda kravet är att man ska kunna simma 200 meter.

Stockholms skärgård är bra för nybörjare eftersom det finns många stora fjärdar med djupt vatten. Dessutom finns det gott om naturhamnar att lägga till i.

– Det är hyfsat lättseglat här, om man håller sig inom utmärkta farvatten, säger Magnus Kyllenbeck.

De flesta seglarskolorna pågår i fyra-fem dagar och då tillbringar man all tid på båten. På så sätt får man lära sig allt värt att veta för att manövrera en segelbåt. För det är ju det som är det slutgiltiga målet, att kunna glida i väg över vågorna på alldeles egen hand.

Här kan du lära dig segla

Therese Hansson