Fartyg körde in i Essingeleden

NYHETER

Trafikkaos under fredagsrusningen

Foto: Bron fick en spricka Den jättelika byggkranen orsakade stora skador på Essingeleden. Vägverket undersöker nu bron för att se om den är säker att köra på.

Trafiken i och igenom Stockholm lamslogs på fredagen när en kranpråm Lodbrok rammade Essingeleden.

Skepparen missbedömde höjden under bron och det 800 ton tunga fartyget rände med stor kraft in i betongen som sprack.

Foto: Karta: Dino Stén

Sveriges mest trafikerade led, E4 genom Stockholm, stängdes av under flera timmar. Sent på eftermiddagen tvingades fortfarande trafik norrut att krångla sig igenom Stockholm på andra vägar. Vägverket planerade dock att öppna ett av fyra norrgående körfält vid midnatt. Redan tidigare på dagen kunde trafiken söderut rulla efter några timmars stopp.

Missberäkning av höjden

Pråmens kapten seglade vidare i Mälaren efter smällen, vilket fick polis och kustbevakning att sätta efter den. En timme efter kollisionen bordades pråmen av polis och besättningen förhördes.

– Allt tyder på att det rör sig om en missberäkning av höjden, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen.

Ett ögonvittne som befann sig på bron vid olyckan berättar för Aftonbladet:

– Hela bron skakade. Det var en bil framför mig som fick brodelar på sig. Jag trodde att båten skulle sakta ner farten, men det gjorde den inte.

Betongdelar från bron har enligt uppgifter även fallit ner på Stora Essingen.

Besättningen nykter

Varken skepparen på pråmen eller kaptenen på den bogserande bogserbåten var på fredagen misstänkta för brott, men ärendet hamnar hos sjöpolisen och Sjöfartsinspektionen som ska utreda fallet vidare. Några misstankar om sjöfylleri finns inte efter att besättningen fått blåsa i alkometer.

Några tekniska fel på kranen och pråmen har inte upptäckts.

Det var vid 13-tiden som pråmen med en uppfälld kran körde rätt in i motorvägsbron mellan Essingeöarna. Smällen upplevdes som dramatisk för de bilister som befann sig på bron. En lastbil som passerade vid krockögonblicket ställde sig snett över flera filer och efter en kort stund stod enligt polisen all trafik still.

På grund av osäkerhet om skadornas omfattning stängdes all trafik av i båda riktningar medan experter från Vägverket undersökte bron.

– Tidigast efter helgen kommer en mer omfattande rapport, säger Birgitta Holmström, informationschef på Vägverket.

Spricka i betongen

Tidiga uppgifter gjorde gällande att bron rubbats ur sitt läge, men under kvällens inspektion tydde mer på att bron inte rört sig. Emellertid har en spricka bildats i betongen och delar ramlat ner i vattnet.

Eftersom Essingeleden är den enda godkända leden för farligt gods genom Stockholm fick brandförsvaret en förfrågan från polisen om dispens for att släppa igenom sådan trafik via andra trafikleder. Men det blev nobben.

Lodbrok används för att bygga broar

Foto: Lodbrok.

Anders Thoresson, TT