1,6 miljarder kronor försvann från bolaget - på ett halvår

LONDON

1,6 miljarder i förlust och ersättningar på mångmiljonnivå till de tre svenska ledarna i Gizmondo. Frågan är - varifrån kommer pengarna?

Aftonbladet har kartlagt pengarullningen i Gizmondo.

Foto: SCANPIX
Gizmondos spelkonsol finns att köpa i bolagets egen butik i London.

Av en drygt 500 sidor lång årsredovisning som har skickats till amerikanska finansinspektionen, framgår att Gizmondo har stora ekonomiska problem.

Bara under första halvåret i år redovisar bolaget förluster på 1,6 miljarder kronor. Företagsledningen bokför en stor del av beloppen som utvecklingskostnader. Men det finns knappt några intäkter alls i bolaget.

Så var kommer pengarna ifrån, till exempel till "Tjock-Steffe" Erikssons årslön och bonus på 25 miljoner kronor?

En förklaring skulle kunna vara internationella investerare som häller in pengar i bolaget för att de tror på visionen, likt it-investerare en gång trodde på boo.com. Men vilka dessa investerare är förblir höljt i dunkel.

Gizmondo ägs till 100 procent av Tiger Telematics, som är noterat på Nasdaq-börsens inofficiella lista. Sedan januari i år har aktien förlorat två tredjedelar av sitt värde.

Pengarullningen i Gizmondo blottlägger en rad anmärkningsvärda affärer:

Northern Lights Software Ltd. 27,5 miljoner kronor har betalats ut från Gizmondo till Stefan "Tjock-Steffe" Erikssons och Carl Freers bolag Northern Lights Software.

Mikael Ljungman. 50 miljoner kronor har gått via ett Panamaregistrerat företag, Asiatic Bank and Finance, till det nu konkursade bolaget 3P Preform i Sverige och några andra bolag.

3P Preforms företrädare Mikael Ljungman satt i höstas häktad, men är nu fri i väntan på åtal som ska väckas den 15 november.

-Det handlar om ett tiotal fall av bokföringsbrott och två grova skattebrott, säger kammaråklagare Leif Görts vid ekobrottsmyndighetens östra avdelning.

Indie Studios AB. Gizmondo har även gjort affärer med svenska Indie Studios AB, som företräds av Stefan Eriksson och Peter Uf.

Formel 1-stallet Jordan. En av dem som stämt Gizmondo är den brittiske f ormel 1-magnaten Eddie Jordan. Hans stall skulle sponsras och det offentliggjordes i juli 2003.

Men efter en tid hävdade Jordan att sponsorpengarna inte betalats ut som avtalat. Jordan stämde bolaget på 23 miljoner kronor. Till slut kunde parterna göra upp i godo och i somras blev en förlikning klar.

Reklambyrån Ogilvy. Ogilvy i Stockholm skulle hålla i den globala lanseringen av Gizmondos spelkonsol. Den 29 juli lämnade reklambyrån in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt med krav på drygt 32 miljoner kronor. En uppgörelse sägs vara på gång.

Carl Freer och Stefan Eriksson uppger att varken de eller Gizmondo har sysslat med några som helst oegentligheter.

-Vi är nykomlingar i spelbranschen och då försöker folk alltid hitta fel, säger Carl Freer till Aftonbladet.

Läs mer:

Richard Aschberg, Anders Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM