Nyheter

Spindelmannen slog till i Stockholm

NYHETER

Utklädd pappa härmade brittisk förlaga

Utklädd till superhjälten spindelmannen demonstrerade en man genom att fira sig ner längs Kulturhusets fasad. Mannen ville skapa uppmärksamhet kring pappors rättigheter.
Utklädd till superhjälten spindelmannen demonstrerade en man genom att fira sig ner längs Kulturhusets fasad. Mannen ville skapa uppmärksamhet kring pappors rättigheter.

I lätt korviga trikåer klättrade han omkring på Kulturhuset mitt i Stocholms city.

Efter brittiskt mönster demonstrerade han för pappornas rättigheter - utklädd till superhjälte.

Det var strax efter klockan 14.00 på måndagen som en man utklädd till seriefiguren Spindelmannen firade sig ned längs Kulturhusets fasad.

Med sig hade han en banderoll med texten "Fäder för rättvisa".

Strax innan hade han delat ut flygblad till förbipasserande på Sergels torg intill.

Mannen, som är i 50-årsåldern och bosatt i Stockholmstrakten, genomförde sin udda demonstration för att skapa uppmärksamhet kring pappors rättigheter i samband med skilsmässa.

Vårdnadstvist

Polisen avvaktade nedanför på Sergels torg medan mannen fortsatte att fira sig ned längs fasaden.

Han greps sedan och fördes till Norrmalms polisstation misstänkt för olaga intrång.

- Han erkänner brottet. Det var väl lite svårt att neka kanske, säger Marie Öberg, utredningsledare vid Norrmalmspolisen.

Mannen är själv berörd av en vårdnadstvist. I förhör berättade han för polisen att han inspirerats av den brittiska organisationen "Fathers 4 justice", som kämpar för pappors rättigheter.

- Han sa att han var inspirerad av den här brittiska gruppen som inte får träffa sina barn. Men han ville inte berätta om det handlade om något organiserat eller om det här idag var en engångsföreteelse. Vi frågade men han ville inte gå in på det, säger Marie Öberg.

I Storbritannien gäller kampen främst att förändra brittisk lag, som idag ger fäder ytterst liten chans att få vårdnaden om gemensamma barn i samband med skilsmässa eller separation.

Attack mot Blair

De arga brittiska papporna har också attackerat premiärminister Tony Blair - med en mjölfylld kondom, kastad från läktaren i underhuset.

I London har män utklädda till olika hjältefigurer vid flera tillfällen klättrat upp på offentliga byggnader, inklusive Buckingham Palace för att skapa uppmärksamhet kring vårdnadstvister.

Ett stort antal frånskilda pappor är knutna till organisationen, bland andra rockikonen Bob Geldof.

Tidigare artiklar

Karin Lindblom, Caroline Olsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter