Nyheter

"Köp tv:n innan du dör"

NYHETER

Elektronikexpert: Prisfallet på hemelektronik har hejdats

Dags för ny tv? Det kan vara en god idé att göra slag i saken och köpa en apparat just nu.
Dags för ny tv? Det kan vara en god idé att göra slag i saken och köpa en apparat just nu.

Köp din hemelektronik nu.

Det lönar sig inte att vänta på lägre priser för platt-tv och andra prylar.

– Den bästa affären gör man strax innan man dör. Men så länge vill man nog inte vänta, säger branschanalytikern David Larsson.

De senaste åren har priserna på populär hemelektronik sjunkit rejält. En plasma-tv som för drygt ett år sedan kostade över 30 000 kronor går i dag att få tag i för strax över 15 000 kronor.

Men nu bromsar prissänkningarna upp. Det gäller även dvd- och mp3-spelare liksom digital- och videokameror.

Tio procent

– När det gäller platta tv-apparater räknar vi med att priserna kommer att sjunka med tio procent om året under perioden fram till 2008, säger Per-Martin Öhman, produktchef för tv-produkter på Sony.

På tv-sidan är det främst lcd-tv som sjunker i pris. Där går det redan i dag att få tag i en 32-tums-tv för runt 10000 kronor.

– Plasma-tv tror jag däremot inte blir så mycket billigare. Det är en teknik som är mera kostsam i tillverkningen, säger Per-Martin Öhman.

Högre upplösning

Även på andra områden planar prissänkningarna ut. Digitalkameror blir inte särskilt mycket billigare. I stället får de hela tiden högre upplösning.

– Branschen ligger före kunderna. De flesta kunder skulle nog nöja sig med en digitalkamera med tre miljoner pixlars upplösning. Men i år är det fyra eller mer som gäller. De andra går inte att få tag i, säger David Larsson, vd på analysföretaget IT Research.

Klarar tv:n nytt format?

Den som går och väntar med köpet tjänar inte mycket på det när priserna inte sjunker lika snabbt längre.

– Och om det är platt tv man är ute efter ska man snarare kolla om tv:n klarar det nya hd-formatet som kommer om några år. De flesta billigare tv-apparater gör inte det, säger David Larsson.

Kolla fyndpriserna!

Peter Pettersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter