Nyheter

Italiensk domare vill gripa CIA-agenter

NYHETER

Misstänkts för att ha kidnappat egyptier

En italiensk domare har beordrat att 13 utlänningar ”med kopplingar” till det amerikanska spionorganet CIA ska gripas.

De 13 är misstänkta för att ha kidnappat en egyptisk medborgare och fört honom till Egypten för förhör, sade källor inom rättsväsendet på fredagen. CIA trodde att mannen var terrorist.

Den misstänkta kidnappningen ägde rum på en gata i Milano den 17 februari för två år sedan. Mannen fördes till USA:s flygbas i Aviano och flögs sedan till sitt hemland för förhör, enligt domaren Chiara Nobilis arresteringsorder som utfärdades i torsdags, sade källorna.

De utländska underrättelseagenterna trodde att mannen krigat i Afghanistan och Bosnien innan han kom till Italien 1997 och fick status som politisk flykting. Han var redan under utredning för misstankar om kopplingar till internationell terrorism när han försvann.

Ännu ingen gripen

Det är oklart vilka nationaliteter de misstänkta utländska agenterna har. Enligt en av källorna inom det italienska rättsväsendet har man kunnat identifiera några av dem, medan andra är okända.

Ännu har ingen gripits och ingen av de misstänkta befinner sig längre i Italien, säger källorna.

Tidningen Corriere della Sera utpekade på fredagen USA:s förre konsul i Milano som en av de inblandade. USA:s ambassad i Rom har inte velat kommentera uppgiften.

I Sverige avvisades i december 2001 två egyptier till sitt hemland med hjälp av ett hemligt amerikanskt plan och de förhördes i Egypten om kopplingar till terroristnätverk. Regeringen har fått skarp kritik för sin hantering av fallet.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter