Åklagaren kräver livstids fängelse

NYHETER

Avfärdade teorin att Bobby dött av epilepsi

I dag hölls slutpläderingar i fallet kring tioårige Bobbys död.

Åklagare Erik Handmark krävde att Bobbys mamma och styvpappa båda ska dömas till fängelse på livstid för mord.

Han avfärdade också teorin att pojken avlidit till följd av ett epileptiskt anfall.

Erik Handmark var först ut med sin slutplädering på onsdagen. Åklagaren hävdar att både styvpappan och mamman gjort sig skyldiga till mord på Bobby.

– Enligt min uppfattning kan ingen annan påföljd komma ifråga än livstids fängelse, sa han i rätten i dag.

Handmark anser att de båda kan fällas på så kallat likgiltighetsuppsåt - det vill säga de var medvetna om att risken fanns att Bobby skulle dö, och de ställde sig likgiltiga till att det kunde ske.

”Inget försvar”

Skulle rätten komma fram till att de åtalade inte gjort sig skyldiga till mord, anser åklagaren att de ska dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död till ”ett synnerligen långt fängelsestraff”.

Mamman har i rätten berättat att hon befunnit sig i en nödsituation, att hon deltagit i misshandeln eftersom hon hotats av mannen.

– Nöd är inget försvar för att medverka till brott. Det NN (mamman) gjort är oförsvarligt, sa Erik Handmark i rätten.

Erik Handmark hävdade i sin slutplädering att de uppgifter mamman lämnat kring vad som hände den kväll då Bobby dog, ska bedömas som mer trovärdiga än den berättelse styvpappan lämnat.

– XX:s uppgifter framstår som konstruerade, osannolika och verklighetsfrämmande, sa Handmark om styvpappan.

Åklagaren pekar på de omständigheter som stödjer mammans berättelse - bland annat utlåtanden från den underläkare som vittnat under rättegången.

Erik Handmark gick hårt ut för att avfärda de alternativa förklaringar som styvpappans advokat Per Oehme lämnat kring Bobbys död. Bland annat har Oehme hävdat att Bobbys död kunnat bero på att han fått något i halsen, eller att han drabbats av ett epilepsianfall.

Stor undersökning

– Alla som någon gång sett någon drabbats av ett epileptiskt anfall vet att de biter sig själva i tungan eller i kinderna. Det finns inga sådana skador på Bobby, sa Erik Handmark.

Mammans försvarare Anders Berggren begärde i dag att rätten ska besluta om stor rättspsykiatrisk undersökning av Bobbys mamma. En mindre utredning har tidigare visat att varken hon eller styvpappan har några svåra psykiska störningar.

Rätten avslog den begäran. Det beslutades också att både mamman och styvpappan ska stanna kvar i häktet tills dom faller den 9 juni.

Tidigare:

Simone Söderhjelm, Mia Carron, Johanna Melén