Mobilprat bakom ratten lika farligt som att köra berusad

NYHETER

Handsfree lika farligt som vanlig mobiltelefon

Pratar du i mobilen samtidigt som du kör? Då kan du vara lika farlig i trafiken som en som kör rattfull. Ny forskning visar att reaktionsförmågan vid mobilprat bakom ratten sätts ned betydligt.

Forskare vid University of Utah i USA har testat förare i simulatorer samtidigt som de pratat i mobiltelefon eller varit påverkad av alkohol. Testresultaten visar att mobilpratarna hade lika nedsatt reaktionsförmåga som de som hade alkohol i kroppen.

Professor David Strayer och hans forskningsteam menar att mobilprat bakom ratten påverkar hur förare uppfattar och tar in information. Testpersonerna fick använda både vanlig mobiltelefon och handsfree, men ingen skillnad märktes.

"Tappar uppmärksamheten"

Rapportens slutsas är att förare som pratar i mobiltelefon samtidigt som de kör oftare missar att stanna i korsningar och oftare kör in i framförvarande bilar än de som inte pratar i mobil när de kör.

- Vi menar att mobilpratande skapar en slags blindhet för det som händer i trafiken, säger David Strayer.

Roger Vincent på brittiska trafiksäkerhetsverket tror att forskningsresultaten stämmer.

- Tidigare studier visar att risken att krocka fyrdubblas om föraren pratar i mobiltelefon. Den som pratar och kör samtidigt dras mer och mer in i konversationen och tappar uppmärksamheten på trafiken. Det är också vanligt att börja köra från sida till sida på vägen och att köra ryckigt. Det ökar risken för olyckor, säger Roger Vincent till BBC.

Anna Lindström