Nyheter

Fritt fram att sälja nikotintuggummin i vanliga butiker

NYHETER

Minister tror på uppluckring av Apoteksmonopolet nästa år

Stockholm (TT)

Nikotintuggummin bör få säljas i butik, precis som cigaretter och snus. Det säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson till TT.

Hon öppnar också för fler receptfria läkemedel i vanliga butiker.

Det var just nikotinersättningsmedel som ledde till EU-domstolens dom om apoteksmonopolet för en månad sedan. Då tolkade Ylva Johansson domen som ett stöd för monopolet. Det gör hon fortfarande, säger hon i en intervju med TT.

Apoteksmonopolet ska vara kvar men det är viktigt att öka tillgängligheten till läkemedel över hela landet, är budskapet.

Efter sommaren tillsätts en utredare som bland annat ska titta på hur det ska bli lättare att köpa medicin, till exempel genom fler apoteksombud eller miniapotek i butiken.

Utredaren ska också överväga om det går att låta butikerna ha ett begränsat urval av receptfria läkemedel.

– Jag är inte beredd att släppa ut alla receptfria läkemedel i handeln. Det är ju därför vi har slagits för apoteksmonopolet. Däremot kan det finnas vissa receptfria som får säljas i butik.

Inte på krogen

Själv tycker hon att nikotintuggummin och plåster bör få säljas i butik där man säljer cigaretter och tobak i övrigt.

– Menar vi allvar med att få folk att sluta röka är det bra att det är lättillgängligt med nikotinersättningsmedel, säger Ylva Johansson.

Hon vågar inte säga säkert när det kan bli verklighet.

– Men låt mig gissa att nikotintuggummi i butik kan komma nästa år.

Däremot tycker hon inte att krogarna ska få sälja nikotinersättningsmedel.

– Har vi nu infört rökfritt på krogen ska man inte heller kunna köpa nikotintuggummin där.

Ylva Johansson förnekar att hon svängt i fråga om nikotinersättningsmedel efter EU-domen utan säger att det är en åsikt hon haft länge. Nu är de juridiska frågorna avgjorda, menar hon.

– Vi har väntat på domen. Vi behöver – för att behålla monopolet – inte öka tillgängligheten. Det gör vi därför att jag vill det.

Andra receptfria medel i butiken skulle kunna vara nässprej och huvudvärkstabletter. Vad som ska gå att köpa tar Ylva Johansson inte ställning till.

– Det är sådant man får titta på i utredningen, säger hon.

Skulle hota apoteken

Säkerheten vid läkemedelshantering är ett skäl att inte släppa alla receptfria läkemedel fria. Fri försäljning av receptfria läkemedel riskerar dessutom att slå undan benen på apoteken i glesbygd.

– Jag vill inte ha en utveckling där man ökar tillgängligheten i storstäderna medan man i glesbygden måste lägga ner apotek.

Kraven på Apoteket att öka tillgängligheten står kvar, oavsett utredarens uppdrag.

– Det är klart att man inte ska behöva sitta i kö på apoteket för att få ut sina läkemedel. Det är möjligt att man ska ha särskilda utlämningsställen nu när allt går med e-recept och man kan mejla och tala om vilket apotek man vill hämta sin medicin på. Det kanske räcker med en lucka med en farmaceut.

4 år gammal monopoltvist

Christina Lucas/TT Nils Odén/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter