Norsk fiskeminister fick avgå efter resa till Iran

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Norges högerpopulistiske fiskeminister Per Sandberg, 58, har tvingats avgå efter sommarsemestern i Iran med skönhetsdrottningen Bahareh Letnes, 28.

Det formella avgångsskälet är att han hade med sig sin tjänstetelefon, vilket är ett regelbrott för ministrar.

Men det finns också misstankar om att flickvännen, som blev Miss Iran 2013, är spion för den islamiska regimen.

Per Sandberg - ibland kallad ”Lax-Per” i norsk media - var fiskeminister och första vice partiledare för högerpopulistiska Fremskrittspartiet, FrP, tills han tvingades avgå i måndags efter en veckolång semester i Iran i slutet av juli.

Statsministern och Høyre-ledaren Erna Solberg kritiserade Sandberg för att han varken hade anmält resan till statministerns kontor eller lämnat tjänstetelefonen hemma. Det är den norska säkerhetspolisen PST:s rekommendation för statsråd vid resor till länder som Norge inte har ett säkerhetspolitiskt samarbete med.

Även partikollegor har riktat stark kritik mot Sandbergs agerande och Norges tidigare chef för den militära underrättelsetjänsten Kjell Grandhagen är övertygad om att telefonen hackats under besöket. För närvarande undersöks mobilen av säkerhetspolisens tekniker.

1 av 6 | Foto: Per Sandbergs Facebooksida
Bahareh Letnes och Per Sandberg i Iran den 31 juli.

Firade persiskt nyår

Sandbergs positiva Facebook-inlägg från Iran fick också kritik, eftersom han inte nämnde regimens brott mot mänskliga rättigheter:

”Turismen till Iran ökar kraftigt, Iran är ett spännande ställe att resa runt i och mycket rikt på kultur, vacker natur och tusenåriga traditioner,” skrev han bland annat.

Men kanske hade han ändå kunnat sitta kvar om det inte vore för relationen till den hälften så gamla, iransk-födda Bahareh Letnes. Tillsammans med henne firade han i mars 2018 det iranska nyåret, nouruz, på den islamiska republiken Irans ambassad i Oslo.

Bahareh blev inbjuden till firandet trots att hon som 13-åring kom till Norge som ensamkommande flykting, på flykt från sin familj och ett väntande tvångsäktenskap i Iran. 2008 fick hon asyl i Norge, och adopterades av ett norskt par.

Vann skönhetstävling

Några år senare blev hon plötsligt Miss Iran 2013, och hon har därefter vunnit ytterligare två iranska skönhetstävlingar. I Norge har hon organiserat iranska konserter och filmfestivaler, men förnekar att hon är knuten till den islamiska regimen:

- Jag framställs som en spion för Iran. Men då hade jag varit en riktigt dålig spion. Efter all publicitet hade jag lämnat landet för länge sedan, säger Letnes till Adresseavisen.

Sandbergs försvar mot all kritik har hela tiden varit att han var på privat semester med sin flickvän i Iran, och att han besökte nyårsfirandet på ambassaden som privatperson. Samtidigt har han erkänt att det var fel att ta med tjänstetelefonen och att inte meddela statsministern sitt resmål.

Relationen mellan Letnes och ministern – som själv för närvarande ligger i skilsmässa från regeringskollegan Line Mariam Sandberg (FrP) – blev känd först efter resan till Iran.

”Spridits lögner”

De träffades första gången för två år sedan när Sandberg höll ett föredrag, och ett år senare möttes de av en tillfällighet på en gata i Oslo, enligt Sandberg. För tre månader sedan blev de ett par:

– Vi har det bra tillsammans och har mycket att diskutera. Jag är uppriktigt intresserad av alla typer av kulturer.

De senaste veckornas mediastorm har lett till att Bahareh Letnes har fått motta dödshot. Men nu ser hon fram emot att gifta sig med Sandberg, som dock inte har friat ännu:

- Jag är rörd av att en minister lämnar sin post på grund av mig. Och jag märker verkligen att han gör sitt bästa för att tala sanning och försvara mig.

Per Sandberg är förbannad på partikollegorna och media:

- I flera veckor har det systematiskt spridits lögner och grovt osanna påståenden om oss, säger han till Dagbladet.

Nu skriver ex-minister Sandberg och partnern Letnes en bok där ”sanningen” om allt som hänt ska presenteras.

Under tiden undersöker den norska säkerhetspolisen Bahareh Letnes bakgrund.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN