Väder

Sista högsommarvärmen slår till – sen kommer hösten

Av: 

Alice Staaf

NYHETER

Sverige får känna på sista högsommarvärmen under torsdagen och fredagen.

På flera håll i landet väntas temperaturer över 25 grader.

– Det är ganska varm luft som drar in idag och imorgon. I Skåne, Blekinge, Jönköping och Stockholmsområdet kan det bli upp mot 26-27 grader, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

För första gången på riktigt länge har Sverige fått känna på en sommar där varje dag utlovat strålande sol och runt 30 grader. Regnet som brukar göra sig tillgänglig under sommarmånaderna då och då har knappt visat sig alls.

Men i helgen som var sjönk temperaturen på flera håll i landet till att uppnå en något mer normal sommarvärme. Även regn och åska drog in över landet.

För den som ännu inte har tröttnat på högsommarvärmen och längtar efter att få uppleva en sista dag på stranden i tropisk hetta kan andas ut – den är på väg.

Hit kommer värmen

Under torsdagen och fredagen drar värmen in över de sydöstra delarna av landet.

– Det är ganska varm luft som drar in idag och imorgon. I Skåne, Blekinge, Jönköping och Stockholmsområdet kan det bli upp mot 26-27 grader, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Det kommer också vara en luftfuktighet under dessa dagar.

– Det kommer kännas ganska fuktigt och klibbigt. Det är ofta när det är varmt och sedan när det kommer in kallare luft som det blir åska.

Gäller att passa på – snart kommer regnet

Men högsommarvärmen håller inte i sig länge. Redan under fredagskvällen väntas kallare väder dra in över Skåne tillsammans med regn- och åskskurar.

– Det är ingen långvarig värme som väntar utan kallare väder med regnskurar drar in under fredagen och lördagen framför allt över Götaland och Svealand. Även norra Norrland kan få en del åska.

Framöver väntas ganska ostabilt väder med regn blandat med sol och med en temperatur på runt 20 grader.

Så den som älskar värme och vill besöka badstranden är torsdagen och fredagen årets sista chans att få uppleva högsommarvärme?

– Ja, precis. Det kommer bli upp mot 20 grader i helgen och nästa vecka men det är bara idag och imorgon som det blir riktig högsommarvärme, säger Per Holmberg.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Foreca

Skåne

Sverige