Pirat dömdes för rånmord på stjärnseglare – greps efter 16 år på rymmen

avSebastian Laneby

1 av 3

Han beskrevs som en “levande legend” av premiärministern och hela Nya Zeeland försattes i chock när Sir Peter Blake sköts ihjäl av pirater på lyxbåten i Brasilien 2001.

En av de dömda rånmördarna har varit på rymmen sedan 2002 – men greps nyligen med falsk legitimation när polisen genomförde en rutinkontroll.

– Vi märkte hur nervös han var, säger polisen Felipe Lopes till The Guardian.

Natten den 7 december 2001 stormade sex till åtta beväpnade pirater den världsberömda seglaren Sir Peter Blakes yacht Seamaster när den låg ankrad utanför Macapá i Brasilien.

På plats på båten fanns, förutom Blake, 14 besättningsmedlemmar inklusive hans dotter Sarah Jane.

Nyzeeländaren, som rönt framgångar i flera stora tävlingar som America’s cup och som blivit utsedd till ambassadör för FN:s miljöprogram, sköts ihjäl på båten av piratgänget som blev kända som “The Water Rats”.

Greps efter rutinkontroll

En av de inblandade i rånmordet, Jose Irandir Cardoso, dömdes till 32 års fängelse men försvann spårlöst från fängelset i Amapá 2002.

Och sedan dess har han hållit sig borta.

Men efter 16 år på rymmen greps Irandir Cardoso nyligen när polisen genomförde en rutinkontroll i staden Breves på den brasilianska ön Marajó.

– Polisen i Breves stoppade honom på gatan. Han betedde sig misstänksamt och polisen kontrollerade honom, säger Walrimar Santos, polisens talesperson, till The Guardian.

”Märkte hur nervös han var”

På sig hade han ett id-kort, tillhörande sin bror, som polisen misstänkte var falskt. Därför tog de med honom till polisstationen för att kolla upp äktheten.

– Där, under kontrollen, identifierade de honom som Jose Irandir Cardoso som rymde från Amapá där han fängslades, dömd för mordet på seglaren, fortsätter Walrimar Santos.

Foto: NIGEL MARPLE/REUTERS
Chocken var stor på Nya Zeeland efter mordet på Sir Peter Blake. På begravningen 2001 liknade dåvarande premiärminister Helen Clark honom vid en levande legend.

Felipe Lopes, ledare för poliserna som grep piraten, beskriver det som en ”överraskning”.

– Vi märkte hur nervös han var. Efter det insåg vi att fotot på legitimationen hade limmats på. Efter det erkände han allt, säger han.

Hyllades av premiärministern

På Sir Peter Blakes begravning 2001 sa Helen Clark, Nya Zeelands dåvarande premiärminister, att hela nationen försattes i chock efter mordet.

– Peter Blake var en levande legend. Som en enastående seglare skänkte han en stor ära och berömmelse över Nya Zeeland. Hans död var otänkbar, sa Helen Clark, skriver International Business Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Brasilien