CIA förhör mamman

avJill Sjölund, Staffan Lindberg

NYHETER

Var på väg till talibanledare när de greps

1 av 4

Terrormisstänka svenskan Safia Benaouda, 19, och hennes tvåårige son sitter inlåsta i ett hus i Islamabad.

Där förhördes hon i går av CIA, enligt myndighetskällor.

– De var på väg till al-Qaidas bas i Miranshah för att träffa talibanledaren Zahid Noor, säger en person med insyn.

När polisen stannade Toyota-minbussen vid vägspärren utanför staden Dera Ghazi Khan tidigt på morgonen den 28 augusti satt Safia Benaouda långt bak i bilen med barnet i sitt knä.

Hon fördes tillsammans med de andra till polisstationen för rutinkontroll. Där satt hon tyst med pojken i famnen – tills guiden avslöjade att de var på väg till talibannästet Waziristan.

Passagerarna greps och föstes in i celler. Då brast det för den 19-åriga svenskan.

Heltäckande burka

Hon började gråta och fortsatte att snyfta under de fyra timmar hon var på stationen.

Safia bar en heltäckande burka som bara visade de tårfyllda ögonen.

Polisen försökte gång på gång förhöra henne. Men hon bara skakade på huvudet.

– Hon ville få det att verka som om hon inte förstod engelska. Men polisen på plats trodde henne inte, säger en källa med insyn.

I stället drog de slutsatsen att hon och den tvåårige pojken var med för att sällskapet skulle framstå som mindre misstänkt.

– Det var uppenbart. Polisen förväntar sig inte att en kvinna med ett litet barn ska vara på väg till al-Qaida, säger en källa.

– Dessutom hade männen gömt strypsnaror i barnets blöjor. Det visar hur hänsynslösa de är.

En journalist som var på plats på polisstationen pratade kort med Safias pojkvän Munir Awad.

– Han sa att han var svensk. Han pekade på kvinnan som var klädd i burka och på barnet och sa att det var hans fru och son. Mannen och kvinnan verkade väldigt oroliga, säger han.

Oskadd men orolig

Senare fördes gruppen vidare till Islamabad där de placerades i olika ”säkra hus” för att förhöras. Men först separerades Safia och hennes son från de andra.

– Kvinnan och pojken är tillsammans i ett säkert hus, skilda från de andra. De är båda oskadda men oroliga för vad som ska hända med dem, säger en myndighetskälla.

Enligt personer med insyn i utredningen har de misstänka terroristerna förhörts av pakistansk underrättelsetjänst. Fram tills i går.

– Då förhördes de även av utländsk underrättelsetjänst, som CIA, säger en källa.

Avslöjades

Nu kan Aftonbladet avslöja fler detaljer kring svenskarnas resa. En annan av de gripna, Qadir Khan från Pakistan, är enligt myndighetskällor en före detta militär som numera är medlem i al-Qaida. Han hämtade upp resten av gruppen i Quetta.

– Qadir Khan skickades av talibanledaren Zehid Noor för att hämta gruppen och föra dem till al-Qaidas bas i Miranshah i Waziristan. Där skulle de träffa Noor. Det var planen, säger en källa.