Friska foster aborteras – av misstag

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Feltolkade ultraljud ger besked om att fostret är dött

Kvinnan fick höra att barnet i hennes mage var dött.

Men hon litade inte på beskedet och kontaktade en annan läkare.

Som konstaterade att fostret var fullt friskt.

24 föräldrapar fick mardrömdbesked att barnet var dött – när det i själva verket var fullt friskt.

Den 27-åriga kvinnan intervjuas i dag i radioprogrammet Brunchrapporten, i Sveriges Radio.

– Helt fruktansvärt, man kan ju inte skriva ut abortpiller till någon som har ett önskat foster i sin mage, säger hon på SR:s hemsida.

24 felaktiga dödsbesked

Det är feltolkade ultraljud som gör att önskade och helt friska foster riskerar att aborteras av misstag. Brunchrapporten har granskat det senaste året, och konstaterar att 24 föräldrapar – felaktigt – fått mardrömsbeskedet att deras barn dött i magen och sedan skickats hem med abortpiller.

I vissa fall, som i den 27-åriga kvinnans, har en felaktig abort lyckats att undvikas, och sorg och chock har blivit de enda skadorna. Men i andra fall, ungefär hälften av de Brunchrapporten hittat, har kvinnorna trott på läkaren och tagit abortpiller eller låtit sig skrapas – med följd att det friska barnet skadats kraftigt eller i vissa fall dött.

”Ska alltid göra en andra kontroll”

Nu säger Harald Almström, ultraljudsansvarig på Ultragyn, Stockholm, att man alltid bör göra en andra kontroll när ultraljudet visar att kvinnan fått ett missfall.

– Antingen kan man ta tillbaka patienten efter en vecka, eller så har man två olika undersökare samma dag, säger han till Brunchrapporten.

Trots detta så har bara hälften av de sjukhus som programmet granskat som fast rutin att göra en dubbelkoll innan man skickar hem någon med besked om missfall och ett recept på abortpiller, visar granskningen.