Javier Solana, Barack Obama, Jose Manuel Barroso och Fredrik Reinfeldt.
Javier Solana, Barack Obama, Jose Manuel Barroso och Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt besviken - inget klart klimatavtal

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Måste klara tvågraders-målet"

Javier Solana, Barack Obama, Jose Manuel Barroso och Fredrik Reinfeldt.
Javier Solana, Barack Obama, Jose Manuel Barroso och Fredrik Reinfeldt.

Det blir inget klappat och klart klimatavtal till Köpenhamn.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa dock att han hoppas på ett ramavtal.

– Det här är inte skrivningar vi vill se i Köpenhamn, sa en besviken Reinfeldt efter mötet.

Som väntat blev beskedet negativt för Fredrik Reinfeldt vid toppmötet i Vita huset, med bland andra EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, "utrikesministern" Javier Solana och USA:s president Barack Obama.

Klimatavtalet kommer inte att bli klart till klimatmötet i Köpenhamn i december.

– Naturligtvis kommer vi inte att nå ett fullständigt bindande avtal, i Kyoto-stil, i Köpenhamn. Det är uppenbart. Det finns inte tid för det, sade Barroso.

Vaga ordalag

Fredrik Reinfeldt har dock kämpat hårt in i det sista.

För honom var den vaga kommunikén om klimatförhandlingarna från toppmötet en besvikelse.

– Det här är inte skrivningar vi vill se i Köpenhamn, sade Reinfeldt på en pressträff för svenska journalister.

I förslaget till slutsatser från toppmötet i Washington säger EU och USA att de ska arbeta tillsammans för en överenskommelse som ska leda utvecklingen mot minskade utsläpp, med målet att nå en 50-procentig minskning av de globala utsläppen fram till 2050.

Det bör ske genom åtgärder i alla större ekonomier, även i de länder som befinner sig i ekonomisk utveckling.

Tvågrader-mål kvar

– Vi behöver ett avtal i Köpenhamn som klarar tvågraders-målet, sade Fredrik Reinfeldt på presskonferensen med president Obama, rapporterar TT:s utsände.

EU och USA säger att de erkänner den vetenskapliga uppfattningen att den genomsnittliga ökningen av temperaturen inte bör överskrida två grader jämfört med den förindustriella nivån.

Inom ramen för en ambitiös överenskommelse i Köpenhamn är vi beredda att arbeta för att få fram betydande resurser för att stödja anpassningen i utvecklingsländer, skriver toppmötesledarna i utkastet.

"Fördubbla ansträngningar"

Även Obama poängterade vikten av ett ramverk till mötet i Köpenhamn, vid pressträffen efter mötet.

– Vi är överens om att vi måste fördubbla våra ansträngningar veckorna fram till mötet i Köpenhamn för att få till stånd ett ramverk för att hindra en möjlig, framtida ekologisk katastrof, sade president Obama.

Köpenhamnsmötet var från början tänkt att nå ett avtal som ska ersätta Kyotoavtalet från 1997. Men numera säger till och med FN:s klimatförhandlare Yvo de Boer att ett så omfattande avtal är uteslutet.

Späckat schema

Mötet blev slutpunkten för Reinfeldts bråda dagar i Washington.

I går träffade Reinfeldt Obama i ett privat möte och i dag åt han och utrikesminister Carl Bildt lunch med bland andra vicepresident Joe Biden, sentor John Kerry och EU:s "utrikesminister" Javier Solana på Blair House, mitt emot Vita huset på andra sidan Pennsylvania Avenue.

Under dagen träffade Reinfeldt också senator John Kerry och ytterligare sex senatorer för att diskutera klimatfrågan. Något som är viktigt eftersom klimatbesluten fastnat i senaten i USA.

Den svenska delegationen består av Fredrik Reinfeldt som medverkar i egenskap av EU-ordförande, utrikesminister Carl Bildt och näringsminister Maud Olofsson.

Publicerad: