Nyheter

Barn skrivna i riks- dagens lägenheter

NYHETER

Riksdagspolitiker har låtit barn folkbokföra sig i ett par av riksdagens 250 övernattningslägenheter trots att det är emot reglerna.

En av politikerna är folkpartisten Anita Brodén som låtit sin dotter bo i en tvårummare på 37 kvadratmeter i Stockholmsstadsdelen Södermalm.

Grannar uppger att Brodéns dotter bor där permanent, skriver Dagens Nyheter. Brodén säger till DN att dottern varit inneboende medan hon sökt en lägenhet att köpa under våren 2009.

Normalt bor riksdagsledamöter hyresfritt i riksdagens lägenheter. Om någon anhörig bor med dem ska de betala en fjärdedel av lägenhetens normala hyra.

”Inte meningen”

Brodén säger att hon har anmält dotterns boende hos sig till riksdagsförvaltningen och att hon betalat hyra för detta. Enhetschefen på riksdagens ledamotservice Marianne Bjernbäck bekräftar arrangemanget men säger till DN att någon på förvaltningen gjort fel.

– Det är inte meningen att barnen ska vara folkbokförda i övernattningsbostaden.

Ska reda ut

Anita Brodén skriver i e-post till TT, via FP:s pressansvariga Lena Hallerby, att hon blivit uppmärksammad på att "detta förfarande troligen inte är tillåtet".

"Jag kommer därför att omgående kontakta riksdagsförvaltningen för att reda ut vad som gäller".

Samtidigt betonar Brodén att hon följt förvaltningens anvisningar och att dessa stämmer med informationen i riksdagens intranät.

Enstaka dagar

En annan riksdagsledamot som låtit sitt barn folkbokföra sig i en riksdagslägenhet är socialdemokraten och tidigare biträdande finansministern Sven-Erik Österberg, skriver DN. Dottern har dock inte bott där utan har en annan lägenhet. Av någon anledning har hon haft problem med att få post till sin bostad och använde därför riksdagslägenheten som postadress. Enligt Marianne Bjernbäck är också detta mot reglerna.

En riksdagsledamot får ha en anhörig hos sig i en övernattningslägenhet. Men den anhöriga får bara bo där ensam enstaka dagar. Övernattningslägenheterna är avsedda för ledamöter som har mer än fem mils resa från Stockholm.

Bloggportalen.se - De mest diskuterade nyheterna just nu

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter