Pampiga tornerspel

NYHETER

Besök Gotland i juli och se riddarnas kamp för sin ö

1 av 2

En av sommar-Sveriges mest spektakulära tillställningar är Medeltidsveckan i Visby på Gotland. Kom i stämning redan nu genom att besöka ett av de praktfulla och spännande tornerspel som utspelas runt om på den mytomspunna ön i öst.

Ända sedan 1984 har turister och andra vallfärdat till Gotland i juli för att besöka den spektakulära Medeltidsveckan. Under en händelserik vecka varje år kan turister från när och fjärran lära känna den uråldriga Gotländska huvudstaden. Förändrad. Borta är moderna skyltar, bilar och andra modernitet. Till förmån för en levande medeltidsmarknad med gycklare, musikanter, riddare och vackra jungfrur. Hanna Eriksson, 28, från Härnösand är en trogen besökare.

— Att vara i Visby under Medeltidsveckan och att vara så att säga ”in character” med tidsenliga kläder är nog bland det roligaste jag gjort i hela mitt liv, säger hon.

Historiska spel

Sedan starten har festivalen stadigt växt och är nu en av de största händelserna i sommar-Sverige. Men det är inte bara under vecka 32 som man kan besöka Gotland och känna historiens vingslag. Under hela juli anordnas tornerspel runt om på ön, med start den 2 juli. Det första spelet ,"Riddarnatt i facklors sken", utspelas på vackra Lojsta slott på södra delen av ön. Spelen inleds precis i skymmningen och utspelas i skenet av facklor och eldar.

— Det är ett klassiskt eldspel. Ringar och annat som riddarna använder brinner, och bågskyttarna skjuter brinnande pilar. Det är mycket speciellt, berättar Peter Bäärnhielm från tornerspelsgruppen Torneamentum.

Gruppen är Sveriges främsta på tornerspel och är kända låpngt utanför landets gränser.

— Men Medeltidsveckan är vår största show, då kommer det mest publik. Det var också i och med medeltidsveckan som gruppen bildades, säger Peter Bäärnhielm.

Tuff kamp

Tornerspelen drar mycket folk, de vackra dräkterna och rustningarna, bågskyttarna, de topptränade frustande hästarna och de mytomspunna riddarna är medelpunkten. Men runt spelen byggs marknadsplatser med stånd med mat och varor och varje spel blir till en folkfest.

— Spelen handlar inte bara om ridarna och deras skicklighet. Runt spelen byggs en hel värld upp, och vi försöker att få den så autentisk som möjligt. All utrustning och kläder är tillverkade efter sådant som man har hittat i gamla gravar och liknande. Allt ska kännas som det gjorde vid ett tornerspel i slutet av 1200-talet eller början av 1300-talet, säger Peter Bäärnhielm.

Spelen upplösning kommer i Visby under själva Medeltidsveckan, då publiken har hittat sina favoritriddare och hjälper till att heja fram dem.

Kan du ge något tips om riddarna? Vem är hetast i år?

— Det varierar ganska mycket, men Lyckans Riddare, riddare Tvenne Pilar eller riddare Hans af Wisby är riktigt skickliga, tipsar Peter Bäärnhielm.

Lina Thorén, Minimedia