Mousavi hävdar valfusk

Oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi står fast vid sina anklagelser om valfusk och vägrar acceptera resultatet.

Mir Hossein Mousavi.
Mir Hossein Mousavi.

"Jag protesterar starkt mot de många uppenbara oegentligheterna och jag tänker inte ge mig inför denna farliga charad. Detta beteende av vissa tjänstemän äventyrar den islamiska republikens grundpelare och kan leda till tyranni", meddelade Mousavi i ett uttalande på lördagen.

”Bluffmakeri”

Både reformsinnade i Teheran och utländska experter håller med Mousavi om att valfusk ligger bakom Ahmadinejads oväntade storseger.

– Jag tror inte att någon hade väntat sig den här nivån av bluffmakeri, säger analytikern Karim Sadjadpour på Carnegie Endowment for International Peace i Washington till Reuters.

– Detta var en tillsättning, inte ett val. Auktoritära regimer som Syrien och Egypten låtsas i alla fall inte vara demokratiska. I efterhand ser hela valrörelsen ut som ett spel för gallerierna. Ayatolla Khamenei tänkte aldrig låta Ahmadinejad förlora.

”Bisarr och osannolik”

Elliot Abrams på amerikanska Council on Foreign Relations är inne på samma linje.

– Den stora segermarginalen för Ahmadinejad kan uppfattas som bisarr och osannolik av miljoner iranier, särskilt unga väljare i detta unga land. Det kan leda till stora demonstrationer, säger han.

Längs den långa Valiasr-avenyn som löper genom Teheran fanns ännu på lördagsmorgonen mindre skaror av Mousavi-anhängare. Många var chockade över det officiella valresultatet.

– Om de måste fuska så gör de det. Vi kan inte förhindra det, sade en kvinna, som ville vara anonym, till AFP.

Men Ahmadinejads anhängare jublar.

”Fångar tjuvarna”

– Var är de gröna? I ett råtthål, ropade några, med syftning på Mousavis kampanjfärg grönt.

– Jag är glad över att min kandidat vann. Han hjälper de fattiga och fångar tjuvarna, sade smörgåsförsäljaren Kamra Mohammadi till AFP.

Publisert: