Nyheter

Knarkligornas hot tvingade bort polischef

NYHETER

Polischefen Roberto Orduña Cruz gav med sig.

Sedan Mexikos mäktiga knarkligor sagt att en polis skulle dödas varannan dag tills Orduña Cruz avgick har han nu sagt upp sig.

Knarkkonflikterna är våldsammare än många krig.

– Ta inte miste, Mexikos fiender. Beslutet jag fattat är ett klokt beslut om livet framför döden, sade han på en presskonferens i fredags.

Roberto Orduña Cruz har sedan förra året haft ett av världens värsta jobb – ansvarig för ordningen i ”Mexikos mordhuvudstad” Juárez. Knarkkrigen i landet krävde förra året över 6 000 liv – i genomsnitt 16 per dygn – och minst en fjärdedel av morden utfördes i Juárez med omnejd.

I tisdags dödade narkotikatorpeder vicepolischefen i staden. I fredags mördades en polis till. På liken lämnades lappar om att dödandet skulle fortsätta tills Orduña Cruz vek sig.

Värre än Gazakrig

Mexikos president Felipe Calderón har satt in tiotusentals soldater mot narkotikaligorna, som tjänar miljarder på smuggling till USA. Kartellerna bekämpar även varandra i ständiga revirstrider. I Juárez anses det i första hand vara Joaquín ”El Chapo” Guzmán som slåss med Juárezkartellen om herraväldet.

Knarkkungen Guzmán har ett pris på fem miljoner USA-dollar på sitt huvud, men har ändå lyckats undvika att bli fångad sedan han spektakulärt rymde ur fängelse 2001.

Narkotikakampen ställer med sin våldsamhet många krig i skugga. Antalet dödsoffer i Mexiko 2008 var mer än dubbelt så många som Israels två senaste krig, mot Libanon 2006 och vid Gazaremsan i år, tillsammans.

Legaliseringar

Tragiska historier som påminner om Afghanistans eller Iraks värsta sidor de senaste åren är vanliga. När kidnappningsexperten Félix Batista i december bjöds in från USA för att ge råd fördes han själv snabbt bort. Vid ett restaurangbesök i den ändå relativt lugna staden Saltillo gick han ensam ut på gatan för att tala i telefon – något som efteråt beskrevs som oförsiktigt – och försvann. Vad som hänt honom är fortfarande okänt.

Det har nu gått så långt att även droglegaliseringar, tabu i USA, debatteras på hög nivå. Häromveckan lade tre expresidenter – Brasiliens Fernando Henrique Cardoso, Colombias César Gaviria och Mexikos Ernesto Zedillo – fram en rapport som öppnade för avkriminaliseringar, och talade om att skicka knarkare ”till doktorn i stället för till fängelset”.

De tre politikerna leder Latinamerikanska kommissionen om droger och demokrati, på engelska respektive spanska förkortat LACDD och CLDD.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter