Google – nya doktorn

avErik Nises

Läkare söker på nätet för att ställa diagnos

Är du sjuk?

Hitta boten på Wikipedia.

Det gör hälften av alla läkare, enligt en ny studie.

Foto: Foto: JUPITER IMAGES
Näthjälp I USA är det vanligt att läkare använder internet för att ställa diagnos.

Förra året anmälde en pappa i Stockholm en läkare efter ett skräckfyllt besök på akuten. Hans femårige son led av trång förhud och när läkaren inte kunde komma på någon lösning började han googla och gick sedan in på Wikipedia.

Katastrofslut

När läkaren till slut hittade en metod slutade det hela med katastrof – läkaren bad pappan att själv utföra behandlingen på sonen som skrek och var livrädd. Då gick de till en annan läkare som utan att googla löste problemet.

Den anmälde läkaren är dock inte ensam. Företaget Manhattan Research har på uppdrag av amerikanska hälsovårdsmyndigheter undersökt hur vanligt det är att läkare använder sig av Wikipedia för att få medicinsk information. Svaret blev att hälften av alla läkare gör det.

Men enligt andra undersökningar är det ingen anledning till läkarskräck.

Wikipedia oftast rätt

New England Journal of Medicine publicerade en undersökning av två australienska läkare som visar att Google klarade av att ställa rätt diagnos i 58 procent av de fall som testades i sökmotorn.

Och trots att vem som helst kan gå in och ändra informationen på Wikipedia visar flera studier att den medicinska informationen på internetlexikonet var förvånansvärt befriad från felaktigheter. Däremot finns flera fall där läkemedelsföretag ändrat information om negativa bieffekter av deras mediciner, skriver New Scientist.

Slippa doktorn

Så om Google bara kunde skriva ut recept skulle man kanske kunna skippa doktorn och gå direkt till apoteket.