”De sa att min bebis var död”

avCarina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnan fick ”missfall”
i vecka 9 – nu är hon
gravid i vecka 18

Kvinna är nu gravid i vecka 18. Det har gått två månader sedan hon fick beskedet om sitt ”missfall”. OBS! Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra.

Läkaren sa att kvinnan hade fått missfall.

Den 31-åriga Karlstadbon gjorde som doktorn ordinerade – och åt abortpiller.

Nu, nio veckor senare, är hon gravid i fjärde månaden.

Kvinnan, som i dag är gravid i vecka 18, vill vara anonym.

– Ja… jag vet ju fortfarande inte hur det kommer gå, de säger att allt är som det ska, men man vet ju inte, säger hon.

31-åringen fick reda på i somras att hon och hennes man väntade barn. De var överlyckliga. Då de var lite osäkra på exakt hur gammal bebisen var skickades de på ett vaginalt ultraljud i början av september. Det visade att fostret var åtta veckor gammal.

– Dagen efter fick jag en blödning och kramp i magen. Det hela avslutades med att någonting, som jag tror var en hinnsäck, kom ut, säger kvinnan.

”Inget foster kvar”

Hon ringde gynakuten i Karlstad och fick komma in för en kontroll.

– Där gjordes en ny ultraljudsundersökning. Läkaren konstaterade att endast slemhinna från graviditeten fanns kvar, men inget foster.

Kvinnan och hennes man åkte hem. Med sorg i hjärtat – och tre cytotek (abortmedicin) i handen.

– Tabletterna skulle tas för att få ut de sista "resterna", för att hjälpa kroppen på vägen. Jag tog cytotek på kvällen och kände hur sammandragningarna började, men det kom inget.

Nytt graviditetstest

Kvinnan berättar hur hon och mannen sörjde det förlorade barnet under veckorna som följde.

– Efter några veckor bokade vi en sista minuten-resa till Turkiet, för att tillåta oss själva att bara vara, och koppla av ett tag. Men när vi kom hem så kändes inte kroppen okej, säger kvinnan.

Hon gjorde då ett nytt graviditetstest, som var positivt. Kvinnan åkte återigen in till gynakuten.

– Då sa läkaren att det antingen kan finnas rester kvar av fostret, eller att en ny graviditet hade startat. Men jag tyckte att det var konstigt, eftersom det hade gått så lång tid. När läkaren sedan undersökte mig så var han så tyst länge att jag blev livrädd. Jag trodde att något var helt fel inne i mig.

Gravid – i vecka 13

När läkaren slutligen sa något berättade han att hon var gravid – i vecka 13.

– Det finns inte ord som kan beskriva vad jag kände då. Jag bara grät och grät, och frågade om den verkligen levde och om den mådde bra, säger hon.

Kvinnan har fortfarande inte bestämt om hon ska anmäla läkaren som gav henne det felaktiga beskedet.

– Just nu är jag bara så lycklig att barnet inte dog, men när jag läste artikeln idag så insåg jag att det här kanske är ett större problem än man tror. Och om mitt foster hade dött av cytoteken så hade jag ju aldrig fått reda på sanningen.

Publicerad: