200 valar strandade på australiensisk ö

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Stor räddningsinsats för att rädda djuren

1 av 3 | Foto: Reuters
200 strandade Ett stort antal hjälparbetare fick kallas in när 194 grindvalar och ett halvt dussin flasknosdelfiner strandade på australiensiska King Island.

194 grindvalar och ett antal flasknosdelfiner strandade i söndags kväll på King Island, Australien.

Hjälparbetare fick använda jet skis och grävmaskiner för att rädda djuren.

Grindvalarna och flasknosdelfinerna strandade i söndag kväll på Naracoopa Beach, King Island i Australien.

När räddningsinsatsen påbörjades var 54 grindvalar och sju delfiner fortfarande vid liv, uppger Chris Arthur vid tasmanska organisationen Parks and Wildlife Service.

100 öbor

På måndagen hade man kunnat hjälpa 48 djur tillbaka i havet igen genom en räddningsinsats som involverade över 100 öbor som frivilligt anmält sig samt myndighetsanställda.

Med hjälp av grävskopor kunde man gräva diken i sanden som gjorde att vattnet kunde komma in närmare valarna. På så vis kunde hjälparbetarna ösa djuren med vatten och drapera dem i våta tyger för att hålla dem svala.

Båtar och jet skis

Man använde bårar för att bära ut delfinerna på grunt vatten, medan man använde små båtar och jet skis för att dra ut valarna i havet igen.

Räddningsarbetarna hoppas nu att djuren inte ska stranda på nytt.

– Det är för tidigt att säga men det har varit en väldigt, väldigt positiv dag, säger Shelley Davison som är taleskvinna för organisationen Parks and Wildlife enligt nyhetsbyrån AP.

Det är den fjärde gången på kort tid som valar strandar i Tasmanien. Det är relativt vanligt att valar strandar i Tasmanien då de förflyttar sig till och från södra Ishavet. Enligt forskare är det dock ovanligt att valar strandar tillsammans med delfiner, rapporterar AP.

Publicerad: