"Inte läge att ge upp hoppet"

avCamilla Sundell

NYHETER

Maria Wetterstrand är hoppfull inför klimatkonferensen i Köpenhamn

De rika länderna måste göra en insats för de fattiga om ett nytt klimatavtal ska bli av.

Det anser Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

– Den stora frågan är vem som ska finansiera det, säger hon.

Foto: Foto: Scanpix
Maria Wetterstrand (MP).

I mitten av december är det dags för klimatmötet i Köpenhamn. I dag deltar statsminister Fredrik Reinfeldt, USA:s president Barack Obama samt ytterligare 138 statschefer i ett klimatmöte i New York under ledning av FN-chefen Ban Ki-Moon.

– Förtroendeskapande åtgärder och en vilja att mötas, här och på vägen till Köpenhamn. Det är det jag hoppas på, sade statsminister Fredrik Reinfeldt till TT inför mötet.

Finansiering

För att mötesdeltagarna ska komma en bit på vägen mot ett internationellt avtal om utsläppen krävs att man kommer någonstans med frågan om finansiering. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att förhandlingsläget just nu är väldigt skört.

– Om de rika länderna inte går med på att betala kommer vi inte att få med de fattiga länderna, säger Maria Wetterstrand till aftonbladet.se.

Hoppfull

För att lösa problemet vill Maria Wetterstrand att EU höjer sin insats samtidigt som USA måste bli mer aktiva i debatten.

– Det behöver hända mycket från både EU och USA om det ska bli något avtal. EU har provocerat de fattiga länderna genom att lägga ett lågt bud av vad man är beredd att bidra med. Det börjar dessutom bli dags att USA kommer med ett inspel. De måste bli aktiva för att få med Kina och Brasilien.

Trots svårigheterna ser Maria Wetterstrand dock ljust på möjligheten att få till ett internationellt avtal.

– Det är svårt för USA, men läget är bättre den här gången. Det är inte läge att ge upp hoppet, säger hon.