Nyheter

Hamas har gått med på vapenvila

NYHETER

Hamas har accepterat en 18 månader lång vapenvila med Israel. Den statliga egyptiska nyhetsbyrån Mena sade på torsdagen att Egypten, som medlat, kommer att tillkännage beslutet inom 48 timmar.

Musa Abu Marzuk, Hamas näst högste politiska ledare, sade att rörelsen har accepterat en vapenvila i utbyte mot att Israel avslutar blockaden av den palestinska Gazaremsan.

– Vi har gått med på en vapenvila med den israeliska sidan i ett och ett halvt år (mot) öppnandet av samtliga sex passager mellan Gazaremsan och Israel, sade Marzuk enligt Mena.

Mark Regev, talesman för den avgående israeliska regeringen, avböjde att kommentera uppgifterna.

Enligt Marzuk, som stått i spetsen för delegationen som förhandlat i Kairo, sade att de hinder som har funnits för en överenskommelse har blivit lösta, i synnerhet frågan om den tillfångatagna israeliske soldaten Gilad Shalit.

Israel har krävt att Hamas ska frige Shalit, som tillfångatogs av palestinska militanta för mer än ett år sedan. Det är ett villkor för att häva blockaden mot Gaza, som inleddes när Hamas med våld grep makten där i juni 2007.

Marzuk sade att frågan om Shalit har lyfts bort från uppgörelsen om vapenvila. I stället ska han friges i utbyte mot att Israel friger palestinska fångar.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter