Jämtar sexsurfar jämt

avJessica Balksjö

NYHETER

"Sexspel", "sexleksaker" och "gratis sex" är populära sökord på nätet.

Men de slår inte "damkläder", "skor" och "mode".

Med en enkel sökning avslöjas svenskarnas hemliga googlevanor.

Sökmotorexperten Magnus Bråth har gjort en egen studie av googlevanorna på nätet. Sex, mode och kändisar finns inte helt oväntat på söktoppen. Däremot verkar det som att porrsurfarna har lugnat ned sig. Eller bytt söktaktik.

– Surfandet på ordet "porr" har minskat rejält sedan 2006 då det låg på topp. Det har faktiskt halverats sedan dess, säger han.

Ordet "porr" googlas ändå sex gånger så ofta som "kärlek".

Mest sexgoogling i Hässleholm

Geografiskt sett är det i Jämtland de flitigaste sexsurfarna bor. Bland städerna toppar Hässleholm följt av Lindesberg, Lindomme, Skövde, Uddevalla, Halmstad, Kristianstad, Västerås, Gävle och Östersund i den ordningen.

Bara i oktober gjordes sex miljoner sökningar på ordet ”sex”. Ändå är det inte sexsökningarna som dominerar. Förra månaden gjordes 13 miljoner sökningar på kläder. Skoträffarna var två miljoner.

– Många tror att hela nätet är fullt av porr. Det här visar att det inte alls är så, säger Magnus Bråth.

Influensaträffarna okända

Hur många som har googlat på ord som "svininfluensa" går det ännu inte att se. Vid kortare söktrender hinner inte alltid Google med att registrera alla nya sökningar.

Kändissökningarna är också populära. Ofta med kändisens namn i kombination med ordet "naken".

Förra årets mest googlade ord i Sverige var Youtube. Därefter kom "lyrics" och "free". Fjärde mest populära ordet var "Blocket". Bland kändisarna googlade vi mest på Blondinbella, Linda Rosing och Zlatan.

Det nionde mest googlade ordet på Google är - just det - Google.