Guantanamo ska stängas

President Barack Obama har gett order om att Guantanamolägret ska stängas.

Samtidigt kräver presidenten att alla tortyrklassade förhörsmetoder av krigsfångar stoppas.

USA:s nytillträdde president fattade som väntat beslutet i dag att fängelset för misstänkta krigsförbrytare ska stängas. Inom ett år ska samtliga fångar ha förts från militärbasen.

Undertecknandet skedde efter att Obama hade träffat militära topptjänstemän för att dra nya riktlinjer för hanteringen av misstänkta terrorister.

Barack Obama sätter därmed sin första tydliga stämpel på den amerikanska utrikes- och säkerhetspolitiken. Beslutet fattades i enighet med de löften som demokraten har givit under sin två år långa kampanj.

Förbjuder tortyr

Under torsdagen har Obama också undertecknat en ny lag som förbjuder tortyr vid förhör med krigsfångar. Tidigare har det avslöjats att fångarna på Guantanamo bland annat utsatts för skebdränkningar.

Obamas order är att de som utreder misstänkta terrorbrott måste respektera Genèvekonventionerna, liksom alla andra domstolar i världen.

Guantanamo-fängelset har kritiserats hårt av det internationella samfundet på grund av den brist på rättssäkerhet som drabbar fångarna. Stängningen förmodas bli mycket komplicerad eftersom de misstänkta fångarna nu måste ställas inför rätta och dömas eller frias.

Redan under sin första dag på jobbet stoppade Barack Obama pågående rättsprocesser med misstänkta terrorister i 120 dagar.

Mycket glädjande

– Det är mycket glädjande nyheter. Det här har stått överst på vår önskelista, säger Christine Pamp som sitter med i Amnestys internationella råd.

Organisationen har under flera år ksitiserat USA för sätter de behandlar de fångarna på basen.

– De har i många fall gripits under tvivelaktiga former och suttit fängslade helt utan rättslig prövning, jag förstår inte att världen har tillåtit detta under så många år.

Publisert: