Ännu en död demonstrant i Iran

NYHETER

För andra gången på två dagar kommer rapporter om att en iransk demonstrant dött i fängelset. Oppositionsledaren Mousavi har nu ansökt om att hålla en sorgeceremoni för dem som förlorat sina liv under oroligheterna.

Ekonomistudenten Amir Javadifar från staden Qazvin greps den 9 juli när kravallpolis och islamistisk milis slog till mot demonstranter som högtidlighöll tioårsdagen av ett studentuppror. På söndagen rapporterade dagstidningen Etemad att Javadifar dött i fängelset och att hans familj uppmanats att komma och hämta sin döda son. Tidningen spekulerade inte i dödsorsaken men skrev att kroppen hade skador på armen och i ansiktet.

Kritik från reformister

Det är andra dagen i rad det rapporteras om dödsfall i Irans fängelser. I lördags skrev iranska tidningar att 25-åriga studenten Mohsen Ruhollamini avlidit. Fallet är känsligt eftersom Ruhollamini är son till en nära rådgivare till Mohsen Rezaie, en av de kandidater som besegrades i det omstridda presidentvalet den 12 juni. Händelserna kritiseras nu av ledande reformistiska politiker.

– Myndigheterna måste hållas ansvariga, sade vice talmannen i parlamentet, Mohammed Reza Bahonar, till nyhetsbyrån Mehr.

Han sade också att han är bekymrad för situationen för de hundratals andra demonstranter som gripits i samband med oroligheterna.

Krypskyttar

Enligt officiella uppgifter har omkring 20 personer dödats under protesterna. Men andra uppgifter gör gällande att dödstalet är mycket högre än så. En anonym läkare berättar i den franska tidningen Le Nouvel Observateur att 38 döda kroppar anlänt bara till Khomeiny-sjukhuset i Teheran sedan protesterna drogs igång. Enligt läkaren ska många av kropparna haft skador som antyder att de blivit beskjutna av krypskyttar från hög höjd.

Nyhetsbyrån Isna berättade på söndagen att oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi ansökt om tillstånd att hålla en sorgeceremoni för de döda demonstranterna.

Koranrecitationer

– Det kommer inte att hållas några tal, bara recitationer ur Koranen, stod det i ansökan som enligt Isna skickades till inrikesministeriet på söndagen.

Något datum angavs inte, men platsen för ceremonin skulle vara en stor öppen böneplats i centrala Teheran.

Sorgehögtider har en särskild klang i det shiitiska Iran, där man enligt traditionen högtidlighåller den sjunde och fyrtionde dagen efter en människas död. Just sådana regelbundna sorgeceremonier, som samlade hundratusentals människor på gatorna, bidrog till att shahen störtades i den islamiska revolutionen för 30 år sedan.