Hus och hem

"Tänk att vardagsrummet blev så fint – för 5000 kr!"

NYHETER

När lek, kalas och vardagsmys skulle samsas på samma yta blev det kaos hos familjen Norrgård Persson.

Men med hjälp av Inredningsakuten fick de ett helt nytt vardagsrum – för bara 5?000 kronor!

Kan en vacker kakelugn vara ett problem? Ja, när man vill möblera sitt vardagsrum och det är dörröppningar på alla de tre övriga väggarna i rummet. Är inte två stora paradfönster i en sjuttonhundratalslägenhet med fri utsikt över hela Gamla stan och Djurgården i Stockholm ett guld­läge? Nja, är man en småbarnsfamilj så handlar livet om väldigt mycket mer än att sitta still och titta på vyerna.

–?Vi trivs jättebra här, men det börjar bli lite trångt. Vardagsrummet är det enda riktigt stora rummet där vi har plats att breda ut oss. Det är ett fint rum med vackra originaldetaljer men vi kände att det var rätt bökigt att få till möbleringen, berättar Adam Persson.

Fick inte ihop alla funktioner

–?Det är här i vardagsrummet som vi umgås och ser på tv. Det är här vi får plats när vi har kompisar och släkten på besök. Det är också här barnen leker och bygger och pysslar. Det blev kaotiskt. Vi fick helt enkelt inte ihop alla funktioner i ett och samma rum, fortsätter Adam.

Aftonbladet Härligt hemma lät stylisten Maria Malmström hjälpa familjen. För 5 000 kronor skulle deras dröm om ett praktiskt och fint vardagsrum bli verklighet.

–?Vilket vackert rum! Det var min första tanke när jag kom hit, berättar Maria.

–?Men här fanns också några grundläggande problem som behövde lösas för att det skulle komma till sin rätt.

Att rummet var ett allrum för en rad olika slags aktiviteter var en av utmaningarna. Att hitta ett lugn och en harmoni var en annan. Att få rätt balans mellan lägenhetens gamla charm och ett modernt liv var ytterligare en.

Maria började med färgvalet. Den mörka inredningen sög ljus och behövdes lättas upp. För att binda ihop rummet behövdes en enhetlig bas – det fick bli vitt. Och för att göra det riktigt grundligt så åkte den gamla mörkblå soffan ut och in kom en ny, bländande vit.

Nytt liv med ny färg

Soffan hade sin naturliga plats på ena långväggen, bredvid kakelugnen, och där fick även den nya stå. En stor fåtölj som tidigare stått halvt gömd, halvt i vägen bakom dörren in till barnrummet, flyttades också dit. Med vita fleeceplädar över och ett par nya kuddar i både fåtöljen och soffan, smälte möblerna fint ihop till en sammanhållen soffgrupp.

–? Petra hade funderat på att byta ut soffbordet, men med vit färg fick det gamla i stället nytt liv. Det är praktiskt att ha ett soffbord med plats för ett par glas eller en skål med godsaker. Det är också väldigt vackert att dekorera när man har lite plats. Nu slingrar sig murgrönorna så fint över bordet, ­säger Maria.

Tv-bänken ändrade form

Matbordet, som tidigare stått vänt ut från väggen mellan de stora fönstren, vändes att stå längs med väggen i stället. Den nya duken sydde Maria av metervara i en beige ton som tar upp tapetens nyanser och det varma parkettgolvets nyans. Mycket medvetet släpar duken långt ner på golvet – ”för en mer sofistikerad känsla”.

Tv-bänken som stod längs med andra långväggen – mittemot soffgruppen – fick ändra form. Från att ha haft två staplade hyllmoduler med mörka luckor på mitten av väggen, blev det en låg, lång avställningsyta. Tv:n sköts en aning mot väggens ena sida och för att balansera upp det sattes en enkel hylla med plats för foton och tavlor upp på den andra. Mängder av blockljus gör tv-väggen mysig och ombonad. På golvet framför finns gott om plats för lek.

I de breda fönsternischerna står låga värmeljuslyktor och fångar ögat. Det varma skenet mot det gråkalla vädret utanför gör hemtrevnaden här inne ännu trevligare. Blomkrukorna med eleganta orkidéer får stå vid sidan för att inte dölja utsikten.

Avgränsade öar

I takt med att Maria sveper fram ser Petra och Adam allt gladare ut, nära på förundrade över hur hon så snabbt kunde se vad som behövde göras.

–?Nu har jag markerat funktionerna i rummet, som små avgränsade öar. Det finns en tydlig soffgrupp, en tydlig matplats och en tydlig tv-vägg. Mellan öarna står heller inga möbler i vägen längre – passagerna mellan dörröppningarna är fria.

Veden sprakar i kakelugnen. Utanför hörs Waxholmsbåtens dova tuta. Det efterlängtade lugnet har infunnit sig.

– Tänk att vi kunde få det så fint – för bara 5?000 kronor, säger Adam.

Inköpslista

Tyg och tråd, Tygvaruhuset 167 kr

Soffa ”Ektorp” 2-sits med överdrag Blekinge vit, Ikea 2 795 kr

Golvlampa ”Lersta”, Ikea 99 kr

5 st ”Bestå Vara” dörr, 95 kr/st, Ikea 475 kr

4 par ”Bestå” ben 4 par 30 kr/par, Ikea 120 kr

2 st blockljus ”Fenomen” 59 kr/st, Ikea 118 kr

3 st mattor ”Isa” 29 kr/st, Rusta 87 kr

3 st fleeceplädar 15 kr/st, Jysk 45 kr

3 st krukväxter 25 kr/st, Ikea 75 kr

3 st krukor, 19 kr/st, Ikea 59 kr

15 st ljushållare i vitt och grått, Ikea, 9 kr/st 135 kr

Vägghylla vid tv, Ikea 99 kr

Tyg ”Anneli” 25 kr/m 53 kr

Tyg ”Ditte” 49 kr/m, Ikea 26 kr

Värmeljus, Ikea 19 kr

4 st innerkuddar, Jysk 120 kr

Vit färg, pensel, sandpapper och slipkloss, Flügger 278 kr

Vitt fruktfat, Åhléns 50 kr

Frukt 20 kr

SUMMA: 4 840 kr

Anna-Klara Fresk

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård