Polischefen: De ska ta i med hårdhandskarna

avEric Tagesson

NYHETER

Polisen tar i med hårdhandskarna. Och det ska de göra, menar länspolismästaren i Uppsala.

– Bränner du bilar och kastar sten behandlar polisen dig illa, säger Erik Steen.

Ungdomarna i Gottsunda menar att de utsätts för omotiverade visitationer, att polisen ”jävlas” med dem, och att polisen gång på gång använder övervåld mot dem.

Vad är orsak, och vad är verkan, undrar länspolismästaren Erik Steen.

– Vi är ju i Gottsunda av en anledning – det händer många allvarliga brott där. Och vi måste genomföra skyddsvisitationer för att leta efter narkotika, vapen och tillhyggen. Men naturligtvis ska ingen polis använda övervåld, säger han.

”Det är vårt jobb”

Ungdomarna säger att de utan anledning blir upptryckta mot väggar, och förnedrade.

– Om man får stå upp mot en vägg och hålla upp armarna kan det kanske uppfattas som provocerande, men det är vårt jobb och det görs efter välgrundade beslut, säger Erik Steen. Det är ju inte änkefru Pettersson på väg hem som råkar ut för det här.

”Ska utredas”

Ungdomarna berättar om hur poliser förnedrar dem och slår dem.

– Sådana påståenden ska naturligtvis också utredas. Men det är ju inte vi som kastar sten eller bränner bilar. Grundproblemet kan aldrig vara polisen, säger länspolismästaren.

Ungdomarna säger att de vill hämnas på polisen.

– Det är där jag inte hänger med. Vi är ju där av en anledning från början – att de bränt någon stackars människas bil.

De säger att ni behandlar dem illa.

– Det är såklart i viss mån sant. Bränner du bilar och kastar sten behandlar polisen dig illa. Men vi ska göra det inom de lagar och förordningar som finns.

Poliser misstänks för misshandel

Flera poliser i Uppland misstänks för grov misshandel. Åklagare har inlett en förundersökning mot dem, uppger Sveriges Radios Upplandsnytt.

Flera ungdomar anmälde polisen för att ha använt onödigt mycket våld i samband med ingripanden i Gottsunda i Uppsala under förra veckans oroligheter.

Enligt åklagare Bengt Landahl vid åklagarmyndighetens riksenhet för polismål berör förundersökningen mellan två och fem poliser. Misstanken gäller grov misshandel.