Studenter måste få pengar av föräldrarna

Varannan student klarar sig inte själv

Svenska studenter går på knäna. Trots att både hyror och priset på varor och tjänster ständigt ökar, så har studiemedlen inte höjts nämnvärt på flera år.

Ofta går mer än halva inkomsten till hyran, och efter att räkningar och kurslitteratur är betalda så finns knappt pengar till mat.

En analys från Swedbanks Institutet för privatekonomi visar att dagens studenter har 300 kronor mindre kvar i plånboken än för tio år sedan.

Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, har gjort en beräkning som visar att en svensk student i genomsnitt går back ungefär 900 kronor i månaden. De ställde frågan ”Går det att leva på endast studiemedel?”.

Svaret blev nej.

Sif kritiska

För att överleva tvingas studenterna jobba samtidigt som de pluggar. Eller, för de som inte har den möjligheten, lita på att föräldrarna bidrar med pengar.

Enligt en serie undersökningar gjorda av Svenska Industritjänstemannaförbundet, Sif, tar uppemot hälften av alla studenter emot pengar från sina föräldrar. På SFS är man kritiska till detta.

- Vi kan inte ha en studiemedelsnivå som gör att studenter måste förlita sig på anhörigas möjligheter att sticka till en tusing i månaden, säger Moa Neuman, ordförande för SFS.

Förlorad stolthet

Det faktum att alla föräldrar inte har råd att hjälpa sina studerande barn, gör att privilegiet att studera allt mer blir något för de rika. Trotts gratis studier och systemet med studiebidrag och lån. Dessutom anser många studenter att det innebär förlorad stolthet att behöva ta emot pengar från föräldrarna när de är vuxna.

- Många studenter är själva föräldrar, varför det blir märkligt att de måste ta emot pengar av mamma eller pappa för att få det att gå ihop, säger Moa Neuman.

Inte behöva jobba extra

Av de som har möjlighet att jobba samtidigt som de pluggar, uppger många studenter att det påverkar studierna mycket negativt.

I en undersökning som SFS gjort tillsammans med Tjänstemännens Centralorganisation och Tria, svarar ungefär var femte student att utbildningen tagit längra tid på grund av att de jobbat vid sidan av.

SFS menar det är viktigt att inse att heltidsstudier är en sysselsättning och att det inte är meningen att studenterna ska behöva jobba extra för att få ekonomin ihop.

Hitta utbildning

Lina Thorén, Minimedia

Publisert: