USA-korre får gå efter kontakt med mc-gäng

NYHETER

Expressens USA-korrespondent Staffan Erfors får lämna tidningen till följd av sina kontakter med det kriminella mc-gänget Hells Angels förre ledare Thomas Möller.

Han har bland annat lånat ut sina lägenhetsnycklar och Möller har då kunnat vistas i Erfors lägenhet, när han själv inte varit där.

Detta förnekade Erfors inledningsvis för redaktionsledningen, när uppgifterna blev kända via utskrifter i avlyssnade samtal som ingick i ett åtal som nyligen väcktes i Malmö.

”Inte omdömesgillt”

– I den här frågan har han inte uppträtt så omdömesgillt som man hade kunnat förvänta sig, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till TT.

– Att associeras med en av de mest kända företrädarna för Hells Angels är inte bra, kommenterar han vidare.

Staffan Erfors har tidigare varit chefredaktör för Kvällsposten.

Förtroendeskada

Thomas Mattsson uppger att han och Staffan Erfors varit överens om att en förtroendeskada uppstått. Detta beror på att Möller vid två tillfällen haft möjlighet att vistas i Erfors lägenhet på egen hand och att detta inte varit känt för Expressen. Till det kommer det faktum att Erfors förnekade uppgifterna, när de först fördes fram.

– I den här frågan har han inte uppträtt så omdömesgillt som man kan förvänta sig av en företrädare på den dagstidning som kanske skrivit allra mest om organiserad brottslighet, säger Mattsson.

Chefredaktören hävdar att det inte finns någonting som tyder på att Erfors kontakter med Möller påverkat tidningens innehåll. Detta, menar han, faller på sin egen orimlighet, eftersom så många medarbetare medverkar vid publiceringsbeslut.

Inga synpunkter

Erfors ska ha lärt känna Möller genom att röra sig ute i Malmös nöjesliv. Kontakten i sig är ingenting som Thomas Mattsson har några synpunkter på.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi gärna ser våra medarbetare träffa, intervjua och röra sig både bland börsdirektörer, uteliggare och kriminella, för att skildra alla samhällsgrupper. Men det är viktigt att de vet var gränsen går för hur de här kontakterna tas och hur den relationen kan se ut. Det finns anledning att hela tiden värdera sina kontakter med dem man ska granska, säger han.

TT