Därför väljer turisterna Sverige

Vad är det bästa med Sommarsverige?

Frågar du de utländska turisterna så hamnar vildmarksliv i Värmland, Häckeberga Slott och en rundvandring i Milleniumböckernas spår i topp.

Men det exotiska norrskenet och den svenska fjällvärlden slåss också om uppmärksamheten.

Sverige.

Vad är det bästa med vårt avlånga land på sommaren?

Är det de skånska slotten, norrskenet eller Vasamuseet? Det beror på vem du frågar.

Sju bästa upplevelserna

Skansen, Åre, Säfsen, Häckeberga Slott, Vasamuseet, Milleniumvandring och vildmark i Värmland är de sju smultronställen som franska, tyska, engelska, holländska, italienska , ryska och amerikanska researrangörer nominerat till "Den bästa upplevelsen i Sverige". Bakom utmärkelsen står Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS), i samarbete med Visit Sweden, och vinnaren koras i oktober.

Och Sverige är bara i startskottet som turistland.

– Branschen gjorde sitt bästa år någonsin 2008 med 91 miljarder i exportvärde. Och trots finanskrisen ser det ut att gå bra även i år, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden.

Ropet från vildmarken

Det är framförallt den "exotiska" vildmarken och naturen som lockar hit turisterna.

Till det nordliga Sverige kommer exempelvis horder av japaner för att titta på norrskenet och midnattssolen

– Det går faktiskt direktflyg mellan Japan och Abisko. Japaner är helt galna i norrsken och det betyder tur att ha upplevt det, säger Jenny Engström, pressansvarig på Svenska Turistföreningen.

Den lappländska vildmarken är också populär. Fransmän, tyskar och engelskmän kommer hit för att vandra i bergen.

– Vandringsrörelsen startade faktiskt en gång i tiden i England. Och de kommer gärna hit alldeles i början av säsongen för att få uppleva lite snö och vara helt ensamma i lederna, säger Jenny Engström.

I favoritböckernas spår

Våra svenska författare gör också sitt till för att locka hit turister. Stadsvandringen Millenium Tour som arrangeras av Stadsmuseet lockar hit mängder av turister som vill vandra i Stieg Larsson-karaktärerna Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists fotspår i Stockholm.

– Fransmän från Paris, italienare från Milano och spanjorer från Madrid och Barcelona har pippi på Larsson, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden.

Och Ystad och Skåne har i många år haft många tyska besökare som läst Henning Mankells böcker om kriminalkommissarie Kurt Wallander.

– Nu har vi på grund av efterfrågan skapat ett koncept vi kallar "filmturism" där även ett besök i Fjällbacka och Camilla Läckbergs böckers miljöer ingår, berättar Brühl.

Många tyskar åker också till Sörmland och skärgården för att uppleva miljöer från en tysk tv-serie "Inga Lindström", som handlar om Sverige.

Svenskar stannar i Sverige

Jenny Engström, pressansvarig på Svenska Turistföreningen säger att en tydlig trend i år är att svenskarna själva stannar hemma och turistar.

I en ny undersökning har organisationen bland annat kunna bekräfta vildmarkstrenden även på ett inhemskt plan.

– Svenskar vill uppleva spännande saker och djur i vildmarken, men samtidigt vill vi bo bekvämt och äta god mat och kunna duscha.

Delvis kan "hemvändartrenden" bero på finanskrisen – men det finns också ett sug att se vad Sverige har att erbjuda.

– I stället för två veckor i Thailand testar man att bo i en fyr i Smygehuk. Svenskarna har blivit mer nyfikna på vår egen historia och kultur.

Turistexperternas smultronställen:

Thomas Brühl, vd för Visit Sweden

– Bohuslän. Just nu sitter jag i en örtträdgård på Styrsö, men hela Bohuslän är fantastiskt.

Jenny Engström, pressansvarig på Svenska Turistföreningen.

– Gotska Sandön. Det är en paradisö med vit mjölsand.

Publisert: