”Vi står relativt nära Piratpartiet”

NYHETER

Peter Eriksson (MP) chattade med Aftonbladets läsare

Peter Eriksson säger: Hej! Jag är här lite tidigare än väntat. Har du en fråga så kör!
Anna säger: Hur skiljer er politik i frågan om integritet på internet, fildelning osv, från Piratpartiets?
Peter Eriksson säger: Vi står relativt nära pp när det gäller frågor om integritet, FRA och Ipred. Fildelning för privat bruk bör inte vara olagligt. Däremot så är vi nog mer inriktade på att lösningar krävs som också kan tillgodose artisternas och kulturarbetarnas rätt till ersättning på olika sätt.
Olah säger: Hej! Hur kommer det sig att ni inte sa ett knyst när Mona Sahlin återigen öppnade dörren - som du, Wetterstrand och Sahlin bommat igen för Vänstern? Är det er strategi att vara ett fullkomligt liveget parti?
Peter Eriksson säger: Vi hade att välja på att lägga ned det samarbete vi jobbat för länge eller ta in v. Vi valde det senare. Det var inte heller så att vi krävt att v inte skulle vara med. Det var snarare v som sagt att de inte ville förbereda ett gemensamt reg. alternativ.
Tobias säger: Hej Peter, jag undrar hur du ser på dagens buss- och tågavgifter och vad ni skulle göra om oppositionen blir valda nästa val kring dessa? Regeringen uppmuntrar till att åka tåg och buss, men hur i fridens värld ska det gå till om man hela tiden höjer avgifterna, de är på tok för höga sålänge man kan åka bil billigare.
Peter Eriksson säger: Vi vill ha lägre avgifter. Alla ska ha råd att åka. Men jag tycker inte att det ska vara gratis.
Peter Ericsson säger: Hejsan! Som en av dina framtida väljare i valet 2010 har jag en fråga. Vad kommer ni att göra för att få socialdemokraterna att hålla sitt vallöfte att riva upp FRA-lagen?
Peter Eriksson säger: Jag kom i fjol överens med Mona S om att vi ska avskaffa FRA-lagen och börja om från början. Vi kommer att hålla hårt på att det löftet hålls.
vincent säger: Anser du att man borde minska på invandringen i Sverige?
Peter Eriksson säger: Nej, vi har gott om plats och på lite sikt kommer vi att behöva fler människor för att klara av att de arbeten som krävs, inom bl.a. välfärdssektorn.
Jagälskarfrihet säger: Hej Peter hur kommer det sig att miljöpartiet är emot en nya kärnreaktor i Sverige när modern forskning visar att det är det bästa alternativet som finns för tillfället.
Peter Eriksson säger: Modern forskning säger lite olika i de här frågorna. Vi vill ha en hållbar utveckling och då finns inte pålats för ändliga energislag med så stora risker som kärnkraften.
Simon säger: Har ni tänkt på konsekvenserna för folk som är i behov av bil om man skulle höja bensinpriset till dom nivåerna Miljöparitet vill?
Peter Eriksson säger: Jag vet inte vilken nivå du anser att vi vill höja till. I vår budget har vi en höjning med två kronor för nästa mandatperiod. Bensinen och annan olja måste tyvärr bort eftersom det bidrar starkt till klimatförändringarna.
sven eriksson säger: Tänker du sänka skatten för pensionererna om ni kommer till makten
Peter Eriksson säger: Ja, det är vi överens om i de rödgröna partierna.
Maria K säger: Har ni funderat på att byta namn på partiet, för att slippa uppfattningen att ni är ett enfrågeparti?
Peter Eriksson säger: Ja, vi har en hel del som länge velat byta till enbart De gröna. Men det förslaget brukar förlora på kongresserna.
Jessica S säger: Hej Peter. Vilken tycker du är den enskilt viktigaste miljöfrågan, och vad gör ni i miljöpartiet för att jobba med den?
Peter Eriksson säger: Idag är det klimatfrågan. Vi behöver få en radikal förändring de närmaste åren för att klara det s.k. tvågradersmålet.
Mikael säger: Hej Peter. Jag tycker att Miljöpartiets politik i många frågor skiljer sig ifrån S och V. Det är heller ingen hemlighet att du och Lars Ohly inte har dragit jämnt i vissa politiska frågor förut. Vad är det som gör att Miljöpartiet inte kan samarbeta med Alliansen istället för S och V? Era frågor ligger ju klart närmare mitten än åt vänsterhållet.
Peter Eriksson säger: Men det är långt till den rena högerpolitik som regeringen driver, t.ex när det gäller att rasera trygghetssystemen. Reg. miljöpolitik är inte heller bra
Christina säger: Hej Peter! Skolan måste förbättras, det tycker nog de flesta, men jag gillar inte folkpartiets skolpolitik alls, den känns gammaldags. Vad vill miljöpartiet göra för en bättre skola?
Peter Eriksson säger: Vi vill att man mer ska utgå från forskningen istället för att nostalgiskt längta efter den skola vi hade på -50talet. Det innebär att undervisningen och pedagiken blir mindre auktoritär och betygen ersätts med skriftliga omdömen som är muycket mer nyanserade.
Annica säger: Hej Peter! Vilka kommer att bli partiets språkrör när din och Marias tid är över? Vi kommer att sakna er oerhört mycket därför skulle det kännas bra om språkrören fick synas parallellt med er ett tag.
Peter Eriksson säger: Det kan förstås inte jag och Maria bestämma. Men jag vet att vi har bra folk som kan ersätta oss. Tror att det kommer att klarna redan nästa år
Markus säger: Vad tycker du om Mona Sahlins uttalande om att äldre ska jobba längre? Vad händer med ungdomsarbetslösheten?
Peter Eriksson säger: Det blev lite konstigt nu när så många unga är arbetslösa. Men hon har rätt att på lite längre sikt kommer vi nog att behöva även äldre som kan och vill jobba lite mer.
Anell säger: Hej, Tycker inte du själv att ekonomin borde gå före miljöfrågan för tillfället?
Peter Eriksson säger: Nej, jag tycker att det är läge att investera i klimatåtgärder som kan ge både jobb och en bättre miljö. T.ex fler järnvägar, mer kollektivtrafik, energismartare hus osv.
Spiff säger: Hej Peter! Oftast så är ni missnöjd med Alliansen, finns det något som du anser att de gjort rätt? hur ser din topp3 ut?
Peter Eriksson säger: vi har samarbetat med regeringen om arbetskraftsinvandring. Reinfeldt har börjat prata om klimatfrågan, även om han inte gör så mycket ännu. De säger också att de vill ha mewr vindkraft
Moderator säger: Nu kommer sista frågan:
Peter säger: Är Mp beredda att stödja en alliansregering efter valet 2010 om inget block får egen majoritet och SD skulle bli vågmästare som i region Skåne?
Peter Eriksson säger: I så fall bjuder vi rödgröna istället in något av mittenpartierna är i varje fall mitt svar.
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Peter Eriksson – och alla ni som ställt frågor!
Peter Eriksson säger: Tack och hej!

ARTIKELN HANDLAR OM