Kvinnan överfölls i skogen

NYHETER

Umeå skakas av brutal våldtäkt

Foto: Foto: Mats Högdahl
Slogs medvetslös Kvinnan misshandlades och våldtogs på väg hem från jobbet.

Den 29-åriga kvinnan var på väg från jobbet när hon utsattes för en brutal överfallsvåldtäkt i ett elljusspår i Umeå sent i går kväll.

Polisens hetaste spår i jakten på gärningsmannen är ett lillfinger – mannen saknar sitt högra.

– Det är en unik detalj.

Kvinnan, som är född 1980, överfölls i går kväll i ett skogsområde. Hon var på väg hem från jobbet och kom gående längs ett elljusspår, nära Gamlia friluftsmuseum, när en man i 35-årsåldern misshandlade och våldtog henne.

Hon slogs medvetslös under attacken.

Låg avsvimmad

Larmet kom till polisen 21.48 i går kväll. En joggare hade hittat kvinnan liggandes medvetslös vid spåret men man vet inte när överfallet skedde eftersom kvinnan troligen legat avsvimmad ett längre tag.

Kvinnan fördes till Norrlands universitetssjukhus där hon fick stanna under natten. Hennes skador beskrivs som lindriga och hon fick lämna sjukhuset i dag.

Området kring friluftsmuseet spärrades av och poliser sökte i natt efter gärningsmannen med flera hundpatruller men utan att hitta den misstänkte gärningsmannen. Polisen har ringt in extra personal och närmare 20 poliser deltog i natt i sökandet.

– Vi har spärrat av området och tekniker har undersökt platsen. Vi kommer att fortsätta att söka där i dag samt hålla fler förhör med offret, säger Carina Lundberg, presstalesman på polisen i Västerbotten.

Bra signalement

Trots att kvinnan överfölls brutalt har hon lyckats lämna ett bra signalement av den misstänkte gärningsmannen.

Bland annat att den misstänkte gärningsmannen är omkring 35 år, har ljusblont hår och skelar med vänster öga.

En av de viktigaste ledtrådarna är dock att höger lillfinger saknas från första leden.

– Det är en unik detalj, det är inte så många som saknar toppen av lillfingret. Men än så länge har det inte kommit så många tips, vi hoppas på fler, säger Carina Lundberg.

Andra våldtäkten på en vecka

För en vecka sedan utsattes en annan kvinna för ett överfall av en okänd man men polisen misstänker i nuläget inget samband mellan den våldtäkten och nattens.

I Umeå reagerar man med chock över att ännu en brutal våldtäktsman är på fri fot i staden.

Under åren då Hagamannen härjade var det många kvinnor som inte vågade gå ut på kvällarna utan överfallslarm eller tillhyggen.

I Västerbottens-Kuriren skriver reportern Anna Lundström i dag en krönika om hur man tvingades leva då:

”I den vevan fick vi tjejer...lära oss att en nyckel funkade bra som vapen mot ansiktet och ögonen på en våldtäktsman.

Nu är man tillbaka där igen”.